Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Uloga roditelja u održavanju zdravlja djetetovih zuba

Uloga roditelja u održavanju zdravlja djetetovih zuba

Prvi posjet stomatologu roditelji bi trebali obaviti kada djetetu niknu prvi zubići, kako bi ih doktor mogao informirati o pravilnom održavanju higijene njegove usne šupljine.

Na početku kada niknu tek prednji zubi trebalo bi ih početi čistiti s četkicama prilagođenim za tu dob ili barem ukloniti naslage nakon hranjenja s mokrom gazom omotanom oko prsta.

Kada niknu kutnjaci obavezno bi se trebala uvesti prava četkica za zube, a kada dijete nauči pljuvati uvesti i malu količinu zubne paste. Ono što bi svakako trebalo izbjegavati je hranjenje djeteta na bočicu tijekom noći zbog opasnosti pojave cirkularnog karijesa ili karijesa bočice.

On kreće od prvih gornjih prednjih zubi nakon čega se širi na stražnje kada je potrebna sanacija koja je, kod tako male djece, prilično otežana. Onda kada dijete postane sposobno držati četkicu za zube u rukama, može samo početi četkati zubiće kako bi se stekla navika pranja, nakon čega roditelj preuzima i očetka zube temeljito.

Nastavite čitati članak niže...

ULOGA RODITELJA U ODRŽAVANJU ZUBI ZDRAVIH

Roditelji bi djeci trebali prati zube do njihove 7,8 godine jer oni do te dobi nemaju dovoljno razvijene manualne sposobnosti za pravilno četkanje. Čak i nakon što potpuno preuzmu održavanje oralne higijene, potrebno ih je kontrolirati kako bi bili sigurni da je sve odrađeno onako kako treba.

Osim održavanja zubi zdravih kod kuće, važno je usaditi djetetu odlazak u stomatološku ordinaciju na redovite kontrolne preglede. S otprilike 2 ili 3 godine kada niknu svi zubi vrijeme je za prvi posjet stomatologu radi prilagodbe, gdje se dijete upoznaje s doktorom, ordinacijom i svime čime će se, ako će ikada biti potreba, sanirati zubi. Taj prvi posjet morao bi proći u igri i veselju kako bi mu cijela priča ostala u dobrom sjećanju, čime će se spriječiti pojava straha za cijeli život.

Nakon toga važno je dolaziti redovito na kontrolne preglede te na razne preventivne postupke kojima se štite zubi od pojave karijesa. Tada možete biti sigurni da ste učinili sve što je potrebno kako bi zaštitili zube svojeg djeteta za budućnost.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik