Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Što slatkiši čine zubima vaših mališana?

Što slatkiši čine zubima vaših mališana?

Za oralno zdravlje osim pravilne higijene bitan je i način prehrane. Karijes na zubima nastaje kada iz ostataka hrane na zubima bakterije počinju razgrađivati šećer na kiseline koje oštećuju zub. Počinju se gubiti minerali iz zubne cakline te ako proces napreduje nastaje kavitacija-rupica na zubu koja ako se ne sanira se povećava i karijes kreće prema zubnoj pulpi u kojoj se nalazi živac.

Ako se i ta faza ne sanira upala se širi kroz zub i nastaje infekcije oko vrška korijena zuba koja donosi niz simptoma i komplikacija.

Smanjenim unosom slatkiša rizik od karijesa se znatno smanjuje i zato od najmlađe dobi djecu ne bi trebalo navikavati na slatkiše. Uz to što su puni šećera, mnogo njih ima ljepljivu konzistenciju te se iz tog razloga duže zadržavaju na zubima jer je samočišćenje slinom i jezikom tada onemogućeno.

No ipak, na kraju dana je ipak najbitnija oralna higijena i način na koji će vaše dijete oprati zube. Važno je djetetu usaditi naviku pranja zubi, a to se može olakšati raznobojnim zabavnim četkicama kako bi djetetu to ispočetka bilo zanimljivo. Djeca moraju sami prati zube da se osjećaju kako su oni doprinijeli čišćenju ‘grica i greca’, a nakon toga je važno da vi dovršite četkanje kako bi bili sigurni da su zubi potpuno čisti.

Uz to što su puni šećera, mnogo slatkiša ima ljepljivu konzistenciju te se iz tog razloga duže zadržavaju na zubima jer je samočišćenje slinom i jezikom tada onemogućeno.

 

Redoviti posjeti stomatologu su također vrlo bitni kako bi se karijes ako i nastane uklonio na vrijeme. Time će te ne samo osigurati zdravlje zubi svome djetetu nego ga tako naviknuti na stomatologa i spriječiti mu strah za cijeli život.

Nije potrebno djeci u potpunosti zabraniti slatkiše. No sve mora imati svoju mjeru. Potrebno im je dozirati dnevne količine slatkog čime se ujedno sprečava i pretjerano navikavanje djeteta na šećer. Uz pravilnu prehranu, umjerenost u slatkišima, redovite posjete stomatologu i pravilnu oralnu higijenu, možete biti sigurni da ste učinili sve za zdravlje zubi vašeg djeteta i za njihovu budućnost.