Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Što kada se mliječni zubići počnu kvariti?

Što kada se mliječni zubići počnu kvariti?

Uz lošu oralnu higijenu i nepravilnu prehranu i mliječni zubi se lako kvare, što može dovesti do pojave boli, infekcije, oticanja i potrebe za vađenjem zuba. Iz tih razloga nužno je ići na redovite preglede i sanirati karijes čim se on pojavi. Popravak zuba u ordinaciji danas se može izvoditi potpuno bezbolno i bez stvaranja traume za dijete.

Čak i djeca koja imaju strah od stomatologa se na kraju uz pravilan pristup opuste i s osmijehom dolaze u ordinaciju. Time oni sami stječu važnu naviku koja će im ostati za cijeli život. Ako se zub popravi na vrijeme, može se spriječiti njegov prijevremeni gubitak što je jako bitno za trajne zube.

Nastavite čitati članak niže...

Kada se mliječni zubi prerano izgube, njihovi trajni nasljednici izrastaju u krivom položaju čime dolazi do ortodontskih anomalija koje onda uzrokuju ne samo estetske nego i funkcijske poteškoće i zahtijevaju višegodišnju terapiju. Redovitim posjetima stomatologu takve se pojave mogu izbjeći. Vaš stomatolog napravit će djetetu pregled, sanirat će sve što je potrebno i uvesti vas i njega u pravila održavanja oralne higijene djeteta.

Uz lošu oralnu higijenu i nepravilnu prehranu i mliječni zubi se lako kvare, što može dovesti do pojave boli, infekcije, oticanja i potrebe za vađenjem zuba.

Preporučljivo je dvaput godišnje u ordinaciji zubiće premazati pripravcima fluora u obliku gela ili laka. To će dodatno zaštititi djetetove zube od pojave karijesa. Uz redovite posjete stomatologu, važno je ustrajati na pravilnoj oralnoj higijeni, što znači da se zubići peru najmanje dvaput dnevno i da svako pranje dovršite vi sami kako biste bili sigurni da su zubići temeljito očetkani.

Pravilna prehrana također je bitna, a najvažnija je umjerenost i raznolikost. Uz te mjere opreza možete biti sigurni da ste poduzeli sve što je u vašoj moći da zaštitite zubiće svog djeteta, ne samo mliječne nego kasnije i trajne i da spriječite bol, narušavanje zdravlja i druge komplikacije koje uz to dolaze.

 

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar