Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Slomljen ili izbijen zub kod djeteta

Slomljen ili izbijen zub kod djeteta

Najveći postotak trauma mliječnih zubi javlja se u dobi od 2-3 godine, a trajnih od 9-10 godine i to više kod muške populacije. Važno je odmah posjetiti stomatologa kako bi napravio sve potrebne testove, provjerio je li zub izgubio vitalnost i napravio sve što je potrebno.

Sanacija ovisi o stupnju zahvaćenosti zuba lomom. Ako je zub puknuo samo u području cakline ili ako je i zahvatio dentin, ali nije došlo do eksponiranja zubne pulpe- otvaranja prostora u kojem se nalazi živac, zub može biti nadoknađen ispunom-plombom, ali tek nakon pravilnog dijagnosticiranja i zaštite zuba po potrebi. Ako se uspije sačuvati odlomljeni fragment zuba u komadu, bolja opcija od ispuna je vratiti i zalijepiti taj dio na mjesto s kojeg se odlomio.

Nastavite čitati članak niže...

Najbolja i najlakša opcija je u tom trenutku staviti zub natrag djetetu u usta pod jezik da zub ostane u slini dok se ne preda u ruke stomatologu.

Kod mladih trajnih zubi iznimno je važno što prije moguće javiti se u stomatološku ordinaciju kako bi se učinile sve mjere zaštite zuba, a ponekad je potrebno izvesti i endodontski zahvat- vađenje živca, te ako je potrebno postupak kojim se osigurava završetak formiranja korijena. Kod luksacije- izbijenog zuba, ključan je faktor koliko se brzo reagira i kako se zub transportira do stomatologa. O tome najviše ovisi uspješnost terapije.

Najbolja i najlakša opcija je u tom trenutku staviti zub natrag djetetu u usta pod jezik da zub ostane u slini dok se ne preda u ruke stomatologu. On će dalje znati što sa zubom, kako ga najbolje tretirati da ima najviše šanse prihvatiti se opet na mjesto u kosti od kuda je izbijen. Ponekad se naravno uz traume zuba javljaju i oštećenja mekih tkiva koje je ponekad potrebno šivati.

Kod većih trauma potrebno je napraviti RTG snimku kako bi se procijenilo stanje ne samo zubi nego i kosti. Na to će vas uputiti stomatolog po potrebi, a ono što vi možete napraviti je pravovremeno odvesti dijete u najbližu ordinaciju.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik