Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Škripanje zubima kod djece

Škripanje zubima kod djece

Bruksizam ili škripanje zubima je nekontrolirano stiskanje i klizanje donjih zubi po gornjima pri čemu se zubi pretjerano troše i oštećuju. Najčešće se pojavljuje kod odraslih prilikom stresa i tada zahtjeva terapiju udlagom kako bi se izbjegla oštećenja. Naime kada škripanje potraje dolazi do gubitka slojeva cakline čime se izlaže dentin koji je mekši i sklon pojačanom trošenju,  zubi postaju osjetljivi na vanjske podražaje, a ugrožena je i zubna pulpa (živac). Prilikom te kretnje žvačni mišići proizvode vrlo jake sile koje su i jače od žvačnih sila te puno duže traju zbog čega osim oštećenja zubi mogu utjecati i na čeljusni zglob i mišiće.

Škripanje kod djece rijetko izaziva posljedice no ako potraje ili ako se pojavi bol u viličnom zglobu potrebna je konzultacija sa stomatologom i eventualno terapija.

Bruksizam ne zaobilazi ni djecu. Prema istraživanjima od 15% do 33% djece u nekom periodu škripi zubima. No kod njih je to uglavnom prolaznog karaktera te zbog toga ne ostavlja posljedice. Javlja se najčešće noću i to u vrijeme nicanja mliječnih pa trajnih zubi.

Kod neke djece prolazi vrlo brzo spontano, a kod neke tek nakon što niknu trajni zubi. Kod mlađe djece uzrok je najčešće nicanje zubića jer tako pokušavaju „masirati“ mjesto gdje izlazi mliječni zub. Kod starije djece uzroci mogu biti nicanje trajnog zuba, nepravilan zagriz, stres i razni psihološki problemi. Kod djece školskog uzrasta je vrlo često povezano s nekim događajima koji im se trenutno događaju, pa stoga o tome i treba razgovarati s djecom koji su to problemi koji ih muče. U tom slučaju treba rješavati uzrok škripanja zubi, što je u ovom slučaju stres, a samo škripanje će proći spontano nakon što se dijete oslobodi briga.

Škripanje zubima se može pojaviti i kao posljedica otežanog prolaska zraka kroz gornje dišne puteve, povezano prehladom ili alergijom, i u tim slučajevima će škripanje spontano proći.

Škripanje kod djece rijetko izaziva posljedice no ako potraje ili ako se pojavi bol u viličnom zglobu potrebna je konzultacija sa stomatologom i eventualno terapija.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar