Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Prvi djetetov posjet stomatologu

Prvi djetetov posjet stomatologu

Izvor fotografije: Shutterstock

Prvi zubići počinju nicati između 6. mjeseca djetetova života i prve godine kada se preporučuje posjetiti stomatologa prvi put. Taj posjet važan je iz razloga da stomatolog educira roditelje kako pravilno održavati oralnu higijenu svog djeteta, koja je iznimno važna već od samog početka.Stomatolog će vas upozoriti što morate činiti kako bi izbjegli stvaranje karijesa.

Karijes se na zubićima može pojaviti vrlo rano što roditelj ne mora primijetiti sve dok ne počnu bolovi. Zato je važno dijete redovito voditi u posjet stomatologu kako bi se to izbjeglo. Kada dijete malo poraste, već s navršene 2 godine, dijete je spremno za upoznavanje sa stomatološkom ordinacijom, doktorom i za prvo profesionalno pranje zubića. Time se djetetu stvara ugodno sjećanje na stomatologa i izbjegava trauma koja može biti jako štetna za kasnije kada će biti potrebno sanirati zube, a i za cijeli život.

Nastavite čitati članak niže...

Prilagodbu treba odraditi u jednom cijelom terminu, treba se posvetiti djetetu i posjet treba proći u igri. Tako možete biti sigurni kako će vaše dijete biti oslobođeno od straha prema stomatologu za cijeli život.

Svi znamo kako neugodna iskustva s popravljanjem zuba iz djetinjstva znaju ostaviti strah od stomatologa za cijeli život. Upravo se to može izbjeći postepenom prilagodbom te redovitim posjetima u ordinaciju.

Postupci u ordinaciji ne smiju biti bolni za dijete, što se lako može spriječiti primjenom anestezije. Osim stomatologa i roditelj doma mora odraditi dio posla. Možete razgovarati s djetetom o zubićima i o tome kako je doktor tu da pomogne zubu da se izliječi. Ne smijete im spominjati bol jer će dijete samo zaključiti da ako se spominje, moguća je. Ne treba im spominjati ni bušilice ili zujanja jer će se taj dio pokazati u ordinaciji na najzabavniji mogući način kada ni ta bušilica neće izgledati strašno, a zujalica će postati običan tuš za zubiće.

Prilagodbu treba odraditi u jednom cijelom terminu, treba se posvetiti djetetu i posjet treba proći u igri. Tako možete biti sigurni kako će vaše dijete biti oslobođeno od straha prema stomatologu za cijeli život. Naravno, svako je dijete posebno i stoga pristup svakom djetetu u ordinaciji mora biti individualan. Ako je djetetu potrebno više dolazaka radi straha od nepoznatog ili nepovjerenja tada je potrebno dati djetetu dovoljno vremena kako bi prevladao početni strah.

 

LEDIKDENT dentalni centar