Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Pretilost kod djece

Pretilost kod djece

Tijekom posljednjih 20 godina , broj pretile djece naglo je porastao. Taj trend raste i dalje zbog loše educiranosti javnosti, a posebno roditelja djece koja već u djetinjstvu imaju problem s prekomjernom tjelesnom težinom.

Jedan od čimbenika porasta stope pretilosti  je razvoj tehnologije i medija koji promiču sjedilački način ponašanja. Djeca provode puno vremena ispred televizije, u gledanju crtića, igranju video igara, te proučavajući računala. Neupitno je da tehnologija pruža svojevrsne vrijednosti, praktičnost i zabavu, ali to ne bi trebalo uzeti mjesto kretanju i aktivnom igranju djeteta.

Nastavite čitati članak niže...

Današnje statistike pokazuju da se oko 10% djece predškolske dobi i oko 15% djece od 6 do 19 godina smatra preteškima. Dvostruki broj djece je na rubu ovih pokazatelja, što upućuje na društvenu epidemiju . Osim što današnja djeca jedu više procesuirane, visoko kalorijske hrane , aktivnu igru je zamjenila tehnologija. Roditelji voze djecu u školu, umjesto da svakodnevne rutinske obveze rješavaju hodajući. Televizija je postala stalni pratilac u igri djeteta, zamijenivši igru vani, joystick je zamjenio loptu, a motorna vozila bicikl, romobil i role .

pretilost djece2

Osvještenost društva ovim problemom mogao bi doprinijeti suzbijanju velikih zdravstvenih problema kod djece kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, visoki krvni tlak, kolesterol, poremećaji spavanja, bolesti kostiju, zglobova, astma i probavne smetnje, a  koji su prije teretili isključivo starije osobe. Pretila djeca imaju veliku šansu da ih ovaj problem prati i u odrasloj dobi i trajno naruši njihov zdravstveni status.

Dok se naše društvo doista ne posveti rješavanju ovog problema, trend će se nastaviti. Osim Ministarstva zdravstva, u proces se trebaju uključiti i sve institucije, a posebno rekreativne i sportske organizacije koje će edukacijama i radionicama na ovu temu osvijestiti društvo i roditelje pretile djece. Unazad nekoliko godina odgojno-obrazovne institucije u Hrvatskoj prilagodile su ishranu djece tijekom njihovog boravka u vrtićima i školama. Postoje nutricionistički pravilnici koje su izradili stručnjaci kako bi tjedna prehrana bila u potpunosti izbalansirana i kako bi dijete dobilo sve nutricionistički važne sastojke.

Uzročnici pretilosti kod djece:

HIPOKINEZIJA –  pomanjkanje kretanja

Kao kineziolog i stručnjak na ovom području preporučujem svakom djetetu barem jedan sat dnevno umjerenu tjelesnu aktivnost . To može biti igra na igralištu, sudjelovanje u sportu ili raznim rekreativnim programima, a od posebnog su značaja aktivnosti na svježem zraku. Plivanje, klizanje, skijanje, rolanje, biciklizam, neka dijete odluči koji je njegov izbor.

Kada djeca rastu uz sport, stječu zdrave navike već od djetinjstva, a ujedno imaju mnogo bolje samopouzdanje.

Prema saznanjima Kineziološkog  fakulteta u Zagrebu ova je tema postala vrlo aktualna u svijetu, ali  i kod nas, a spoznaje iz istraživanja o pretilosti predstavljaju problem koji se najlakše može riješiti u djetinjstvu.

„Ako djeca dobro svladavaju prirodne oblike kretanja poput trčanja, penjanja, skakanja, bacanja…, više se uključuju u različite igre, rekreacijske i sportske aktivnosti sa vršnjacima. Na taj način izgrađuju temelje za tjelesnu aktivnost i u višim razredima školovanja i tijekom cijelog života. Istraživanja pokazuju da aktivnija djeca imaju višu razinu znanja prirodnih oblika kretanja za razliku od djece s prekomjernom težinom, pa vježbanje već od najranije dobi igra važnu ulogu u prevenciji pretilosti.“ (Šalaj, 2014).

pretilost djece3

PREHRANA – stil života i navike

Sjedeći životni stil nije jedini razlog da djeca pate od pretilosti . Hrana bogata kalorijama, a siromašna hranjivim tvarima privući će djecu jer marketinški oglasi preplavljuju televizijski prostor. Premoreni roditelji od današnjeg stresnog načina života i poslovnih obaveza zanemaruju važnost kvalitetnog obroka, te se na meniju često nalaze fast food večere i grickalice.

Pružanje zdrave i visoko vrijedne hrane važno je u suzbijanju dječje pretilosti. Potaknite dijete da jede raznovrsno i povećajte mu tjelesnu aktivnost i potrošnju kalorija. Djeca uče zdrave navike od roditelja. Roditelj treba prepoznati problem i uključiti dijete u sportske aktivnosti, te prehranu prilagoditi djetetu što će ga sačuvati od razvoja pretilosti i povezanih posljedica. Roditelj treba potražiti stručnu pomoć o svemu vezanom za pravilan rast i razvoj, te stručnu procjenu statusa vašeg djeteta u pogledu tjelesne težine i motorike.

GENETIKA – faktor koji treba uvažiti

Ako je razlog prekomjerne težine genetika onda će takvom djetetu gore navedeni savjeti biti od velike važnosti u razvoju i sprečavanju različitih bolesti. Naš savjet je da registrirate i prihvatite problem što ranije jer su tada veće šanse da će se problem riješiti.

POSLJEDICE

Pretila djeca imaju također veću vjerojatnost za razvoj poremećaja prehrane, nisko samopoštovanje i depresije, te dokazano imaju veću vjerojatnost da pate od ovisnosti .

Ako smatrate da je vaše dijete prekomjerne težine, slobodno nam se javite na info@sport-educa.hr gdje možete uputiti svoja pitanja vezana za vježbanje.

Anita Vukušić Crevar, dipl. kineziolog

www.sport-educa.hr

logo