Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Pravilna tehnika četkanja zubi

Pravilna tehnika četkanja zubi

Izvor fotografije: Shutterstock

U održavanju zubi zdravima osim redovitih posjeta stomatologu od ključne je važnosti održavanje pravilne oralne higijene kod kuće. Osim četkice i paste za zube, vrlo je važno čistiti prostore između zubi. Za to se koristi zubni konac ili interdentalne četkice. Njihovu pravilnu primjenu pokazat će Vam Vaš stomatolog.

Četkica za svakodnevno pranje zubi trebala bi imati gusto poredana vlakna i najbolje je koristiti meku četkicu koja je najučinkovitija za uklanjanje naslaga, a da pritom ne oštećuje zubno meso. Postoji više tehnika četkanja zubi, a najviše primjenjivana je ona kod koje se četkica drži pod kutom od 45 stupnjeva prema zubnom mesu i kružnim pokretima se četka zub i zubno meso dovoljno dugo dok se ne uklone sve naslage. Tek tada se prelazi na drugi par zuba.

Nastavite čitati članak niže...

Osim četkice i paste za zube, vrlo je važno čistiti prostore između zubi.

Najbolje je početi četkati od zadnjeg zuba sa strane obraza prema prednjim zubima, a tek onda prijeći na drugu stranu. Nakon toga trebaju se očetkati plohe s unutarnje strane prema nepcu na jednak način. Kada se to dovrši prelazi se na plohe s kojima se grize tako da se četkica drži okomito prema zubu s pokretima naprijed nazad. Tek kada se kompletno završi s gornjom čeljusti može se prijeći na donju čeljust koja se četka po jednakom principu kao i gornja. Zub se mora očetkati sa svih strana, pa se tako ne smije zaboraviti na plohe zadnjih stražnjih zubi koje su okrenute prema grlu.

Djeca bi trebala koristiti četkice prilagođene za svoju dob čije su glave manje kako bi mogle dohvatiti sva potrebna mjesta. Preporučeno vrijeme četkanja je 3 minute, no najvažnije je zadržati se dovoljno dugo na svakom području koje se četka dok god se ne uklone svi ostaci hrane. Mekane četkice su preporučljive jer njima možemo očetkati i dio zubnog mesa uz zub kako ne bi došlo do zavlačenja naslaga u to područje, nastanka zubnog kamenca i upale zubnog mesa. Pritisak četkice mora bit dovoljno jak da ukloni sve što se zadržalo na zubu, no opet dovoljno lagan da očuva zubno meso. Na pregledu Vam Vaš stomatolog može dati savjet je li Vaše četkanje zadovoljavajuće i optimalno za Vaše zube i zubno meso.

LEDIKDENT dentalni centar

ledik