Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Povišena temperatura kod djece – vrućica

Povišena temperatura kod djece – vrućica

Što je vrućica?

Vrućicom se smatra blago do izrazito povišena tjelesna temperatura. Mnogi roditelji smatraju kako povišena temperatura kod djece upućuje na opasnost za njihovo dijete, no ona zapravo pokazuje da je dijete dovoljno snažno te se povišenom tjelesnom temperaturom bori protiv infekcija. Ukoliko je beba manja od 6 mjeseci, onda se treba obratiti liječniku ukoliko temperatura doseže 38 stupnjeva. Već opipom ruke na čelo, leđa ili prsa primjetit ćete da je tijelo djeteta vruće. Ukoliko na dodir ili ponašanjem djeteta zaključite da dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, svakako je odmah izmjerite.

 

Povišena tjelesna temperatura zapravo pokazuje da je dijete dovoljno snažno te se vrućicom njezino tijelo bori protiv infekcija.

 

Rektalno mjerenje temperature se preporučuje kod djece mlađe od 6 mjeseci, no svakako budite oprezni i pazite na pokrete vašeg djeteta za vrijeme mjerenja temperature kako se nebi ozlijedilo toplomjerom. Kod male djece najlakše se temperaturu mjeriti digitalnim termometrom jer izmjeri temperaturu veoma brzo pa nije potrebno dugo umirivati dijete. No, čak i kod digitalnih termometara dolazi do malih odstupanja i smatra se kako je živin termometar najprecizniji. Jedina mu je mana što dijete mora držati ispod pazuha barem 5 minuta kako bi se temperatura izmjerila što je problem kod malene djece koja su nemirna. Mjerenje temperature termometrima za uho isto tako nije pretjerano pouzdano te je moguće da pokaže različite temperature mjerene u oba uha.

 

Tjelesna temperatura kod novorođenčadi

Što je zapravo normalna i povišena temperatura kod novorođenčadi i djece? Donosimo vam jednostavan pregled:

 

NORMALNA TEMPERATURA:

– Rektalna temperatura – od 36.8 – 38 Celzijevih stupnjeva

– Aksilarna temperatura – od 36 – 37.2 Celzijevih stupnjeva

 

BLAGO POVIŠENA TEMPERATURA:

– Rektalna temperatura – iznad 38.2 Celzijevih stupnjeva

– Aksilarna temperature (mjerno pod pazuhom) – iznad 37.4 Celzijevih stupnjeva

 

VISOKA TEMPERATURA:

– Rektalna temperatura – iznad 39.8 Celzijevih stupnjeva

– Aksilarna temperature (mjerno pod pazuhom)  – iznad 39 Celzijevih stupnjeva

 

Zašto dolazi do povišene tjelesne temperature kod djece?

Povišena temperatura kod djece i novorođenčadi se pojavljuje kada postoji mogućnost da je u tijelu došlo do infekcije. Infekcija može biti uzrokovana bakterijom, virusom ili u krajnjoj liniji zbog rasta zubića. Često kod malih beba može doći do povišene tjelesne temperature nakon primanja cjepiva.

  • Virusne infekcije najčešći su uzročnik povišene tjelesne temperature, no kako se virusna oboljenja nemogu liječiti antibioticima najbolje je, ukoliko se ne rade o izrazito visokoj temperaturi, pustiti temperaturu da sama prođe.
  • Bakterijske infekcije liječe se antibioticima. To su kod djece najčešće upale grla, uha, infekcije mokraćnog sustava ili upala pluća.
  • Rast zubića često uzokuje porast tjelesne temperature, no to je zato što djeca kada osjete nelagodu prije nicanja zubića postaju izrazito nervozni i sve što im dođe pod ruku stavljaju u usta i tako virus ili bakteriju unesu u organizam.

 

Važno je spomenuti  da blago povišenu tjelesnu temperaturu (do 37.5 pod pazuhom) nije potrebno skidati jer je to dobra pomoć organizmu u borbi protiv infekcija.

 

 

Kako sniziti povišenu tjelesnu temperaturu kod djeteta?

Blago povišenu tjelesnu temperaturu nije potebno skidati. Pobrinite se da vaše dijete dobiva dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo a ukoliko je djetetov tek oslabio pobrinite se da tokom dana uzima više manjih obroka kako bi imalo dovoljno energije. Uzimanje paracetamola i ibuprofena se preporučuje ukoliko se temperatura ne snižava, no svakako budite veoma oprezni sa dozom i posavjetujte se sa liječnikom prije davanja lijekova za snižavanje tjelesne temperature maloj djeci. Razlog za zabrinutost je ukoliko se uz povišenu tjelesnu temperaturu pojave neki od sljedećih simptoma: mamurnost djeteta, odbijanje tekućine i hrane duže od 24 sata, ukoliko mekana mjesta na bebinoj glavi počinju nalikovati na udubine te ako prijetite osip po djetetovom tijelu. Dehidratacija je isto tako zabrinjavajuća a očituje se u vidu suhih usana, pelena dugo vremena ostaje suha i ukoliko je urin izrazito tamne boje.

 

Pojava grčeva (febrilne konvulzije)

Grčevi se znaju pojaviti kod djece sa povišenom tjelesnom temperaturom. Jedini način da olakšate djetetu je da se pobrinete da nema ništa u ustima i da mu se opusti odjeća kako ga ništa nebi stezalo. Iako grčevi izgledaju izrazito bolno,nemogu bitno naštetiti vašem djetetu, no nesmijete ih pokušavati obuzdati. Grčevi najčešće traju 10 do 20 sekundi pa se smiruju. Ukoliko se ni nakon par minuta ne smire odmah posjetite liječnika.