Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Naučite dijete kako pravilno prati zube

Naučite dijete kako pravilno prati zube

Mnogo puta možemo čuti kako mliječni zubi nisu toliko bitni, da se ne trebaju održavati i popravljati jer ionako ispadaju. To je daleko od istine. Mliječni zubi ako se pokvare mogu kao i trajni uzrokovati bol. Kada karijes napreduje i zahvati živac, dolazi do pojave boli koja dijete može buditi tijekom noći. Ako se karijes ne sanira na vrijeme može nastati infekcija koja uzrokuje pojavu gnoja i mogućnost oticanja.

Ne sanirani mliječni zubi mogu isto tako uzrokovati loš zadah kod djeteta i estetski nepovoljno utjecati na djetetovo samopouzdanje. Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim nasljednicima te ako se prerano izgube može doći do izrastanja trajnih u krivom položaju i do pojave ortodontskih problema. Iz tih razloga važno je održavati, kontrolirati i na vrijeme sanirati mliječne zube.

Nastavite čitati članak niže...

Kada dijete jednom nauči pravilno prati zube, navika će mu ostati za cijeli život i uvelike mu pomoći u zdravlju usne šupljine.

Djeca se od pojave prvih zubića moraju početi navikavati na četkicu i važno je da što ranije usvoje naviku pranja zubi. Poželjno je da dijete samo izabere četkicu kako bi im četkanje bilo zabavno i zanimljivo. Na početku roditelji obavljaju četkanje sami no čim je to moguće dijete mora primiti četkicu u svoje ruke da dobije dojam kako se ono samo brine za zdravlje svojih zubića.

Djeci dugo vremena nisu toliko razvijene motoričke sposobnosti da bi mogli sami pravilno i temeljito oprati zube zbog čega je potrebno da nakon njihovog četkanja roditelji dovrše pranje. Čak i kada krenu u školu roditelj bi trebao pomoći ili ih bar kontrolirati jesu li zubi dobro očetkani. Zubna pasta se počinje koristiti kada ju je dijete naučilo ispljunuti i isprati usta. Paste se odabiru ovisno o dobnoj skupini.

Djeci treba ponavljati da se zubići peru kružnim pokretima koji zahvaćaju ne samo zube nego i zubno meso i kako se moraju očetkati sve plohe koje postoje na zubu. Na vanjskim i unutarnjim plohama primjenjuju se kružni pokreti,a grizne plohe čiste se četkanjem naprijed nazad. Također treba obratiti pažnju da se od svih zubi četiri plohe uvijek zapostave, a to su stražnje plohe zadnjih zubi na kraju zubnog luka. Kada dijete jednom nauči pravilno prati zube, navika će mu ostati za cijeli život i uvelike mu pomoći u zdravlju usne šupljine.

 

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar