Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Konjuktivitis u djece

Konjuktivitis u djece

Izvor fotografije: Press

Što je to konjuktivitis ?

Konjuktivitis je upala očne spojnice, tj. prozirne membrane koja obavija očnu jabučicu i unutarnju stranu vjeđe. Vrlo je čest u djece, posebno u kolektivima kada je najčešće infektivnog porijekla.
Upala može biti različite težine i varirati od blage samo sa suzenjem, do vrlo teške s jakom upalom i gnojnim sekretom uz prisutno crvenilo i otok vjeđe. Takvi teški oblici mogu uzrokovati, ako se ne liječe, i trajna oštećenja oka.

Što uzrokuje konjuktivitis ?

Što se uzroka tiče konjuktivitis može nastati iz različitih razloga, dijelimo ih na infektivne (zarazne) i druge neinfektivne (zbog iritacije ili alergije).

Infektivni konjuktivitisi

Infektivni konjuktivitisi se prenose kontaktom (najčešće prljavim rukama) ili kapljično (kihanjem i kašljanjem), kod nekih respiratornih infekcija. Neki specifični uzročnici mogu se prenijeti i kod porođaja tijekom prolaska djeteta kroz porođajni kanal, poput klamidijskog. U ranoj dobi zna se dogoditi da je kod djeteta sužen suzni kanal pa suze normalno ne otiču i lakše nastane infektivni konjuktivitis.

Kod infektivnih konjuktivitisa razlikujemo virusne i bakterijske. Virusni konjuktivitisi mogu se javiti samostalno, no obično idu u sklopu virusnih infekcija gornjih dišnih puteva (često Adenovirus), a znaju se javiti i kod gripe, češće kod tipa B.
Virusne konjuktivitise karakterizira blagi otok vjeđa, iritacije oka uz crvenilo i suzenje, a sekrecija je obično prozirna. Najčešće prolaze spontano uz toaletu, najbolje kapima na bazi izotonične otopine.
Ozbiljniji virusni, ali na sreću vrlo rijedak je herpetični konjuktivitis koji uzrokuje tipične herpetične vezikulice (mjehuriće) i zahtjeva specifično antivirusno liječenje, kako ne bi došlo do oštećenja vitalnih dijelova oka.
Bakterijski konjuktivitisi najčešće idu s gnojnim žutozelenim gustim sekretom, uz pečenje i crvenilo konjuktiva. Oči mogu biti i slijepljene, osobito ujutro. Liječi se primjenom antibiotskih kapi i masti. Toaletu djetetovog oka najbolje je raditi sterilnom blazinicom umočenom u fiziološku otopinu, 2-3 puta na dan, u smjeru od vanjskog prema unutarnjem rubu oka.
Dok traje liječenje, bolje je da dijete ne ide u vrtić/ školu, odnosno barem prvih nekoliko dana, pogotovo u slučaju infektivnih konjuktivitisa, kada je dijete zarazno za okolinu.

Neinfektivni konjuktivitisi

Od neinfektivnih uzroka kod djece su najčešći alergijski konjuktivitisi koji se manifestiraju svrbežom, suzenjem, otokom vjeđa, a tipično se javljaju kao reakcija na alergene tipa peludi, životinjske dlake , prašinu i slično. Liječe se kapima na bazi antihistaminika, a kod jače upale i kortikosteroidnim.
Moguć je i kemijski konjuktivitis koji nastaje ako na spojnicu dođu iritansi, tj. neka kemijska sredstva koja nadražuju, naprimjer dim cigarete, detergenti, sapuni, kreme…Tada je najvažnije što prije oko isprati vodom i javiti se liječniku.

Prevencija konjuktivitisa

Kao prevencija konjuktivitisa jako je važno redovito prati ruke i paziti da djeca izbjegavaju kontakt s očima prljavim rukama. Također je bitno da ne dolaze u doticaj sa sredstvima koja mogu iritirati oči te ako postoji sklonost alergiji da se izbjegava kontakt s alergenima.

dr Iva Palčić, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Nastavite čitati članak niže...