Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Kako učiniti odlazak zubaru lijepom uspomenom za dijete?

Kako učiniti odlazak zubaru lijepom uspomenom za dijete?

Roditeljima se preporučuje odvesti svoje dijete kod stomatologa čim nikne prvi zubić kako bi se mogli educirati o tome kako pravilno voditi brigu o zdravlju usne šupljine svog djeteta. No kada dijete navrši otprilike 2 godine i kada počne dobro razumjeti što mu se objašnjava, vrijeme je za prilagodbu.

Cilj prilagodbe je omogućiti djetetu da mu sjećanje na stomatologa ostane ugodno bez ikakvog lošeg osjećaja ili straha kako bi ubuduće ako je potrebno bez problema vjerovalo stomatologu i dopustilo mu popravak zubića. Taj posjet trebao bi proći u igri i upoznavanju ne samo doktora nego i svega s čime se u ordinaciji susreće.

Nastavite čitati članak niže...

Riječ bušilice i zujalice trebale bi se izbjegavati te ih zamijeniti riječima kao što su četkica, pčelica i tuš za zube s kojima se tjeraju gric i grec o kojima nauče iz priče popraćene slikama. Dijete dobiva i vožnju na posebnoj magičnoj stolici na kojoj se može voziti kao u lunaparku. Sisaljka je patkica koja je jako žedna i želi piti u čemu će joj dijete pomoći tako da stisne gumbić kako bi se natočila čaša s vodom.

Sve su to stvari koje djetetu daju osjećaj igre, a istovremeno ih prilagođavaju na boravak u stomatološkoj ordinaciji. Djetetu se također na slikovit način treba objasniti zašto se zubi moraju prati, što je karijes i da je stomatolog doktor koji će mu pomoći da spasi zub, a ne netko koga se treba bojati. Postoje modeli zubi koji su zahvaćeni karijesom i tako se može pokazati kako karijes izgleda. Na modelima se pokazuje tehnika pranja i daje djetetu da sam demonstrira naučeno.

Ako je prilagodba obavljena kako treba, dijete će se postepeno privikavati na redovite posjete u stomatološku ordinaciju, te se bez traumatičnog iskustva strah neće nikada niti pojaviti, a djetetu će ta navika ostati za cijeli život.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar