Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Kako odgojiti pristojno dijete?

Kako odgojiti pristojno dijete?

„Četiri najvažnije male riječi
Lako je od srca, iskreno reći.
One su samo zato male
Da bi u dječja usta stale.
Svakog su srca dragi gosti
Molim, hvala, izvoli, oprosti.“

Svaki roditelj često se susreće sa izjavama ili postupcima djeteta zbog kojih mu padne mrak na oči. Neka vam prva pomisao ne bude da bi željeli propasti u zemlju od srama jer svaki roditelj u tom trenu suosjeća s vama. Koliko god željeli djecu odgojiti da budu pristojna nemoguće je izbjeći situacije u parku ili vrtiću u kojima dijete prepoznaje i upija kao spužva sve ono što želite izbjeći.

Morate imati na umu da će dijete mnogo prije naučiti čarobne riječi poput molim, hvala, izvoli i oprosti nego što će u potpunosti razumjeti njihovo značenje. Upravo iz tog razloga vrlo je bitno da budete dobar primjer svom djetetu kako bi ono moglo postepeno usvajati sve prave manire i izrasti u pristojno dijete. Tek nakon navršene 4. godine života djeca počinju shvaćati pravo značenje „čarobnih riječi“ i znaju prepoznati kada ih treba izreći. Tada je vrijeme da prestanete instinktivno svaki puta djetetu govoriti „Kako se kaže?“ ili podsjećati dijete da treba zahvaliti.

Nastavite čitati članak niže...

Važno je dijete pohvaliti kada usvaja sve vaše savjete i ponaša se pristojno!

Svaki roditelj je svjestan da dijete uči od njega, iz njegovih pokreta, riječi i postupaka. Pritom nije dovoljno dijete podsjećati kada je potrebno biti pristojan i na koji način. Nije dovoljno biti pristojan u gostima jer će dijete to primijetiti. Kada trebate nešto od partnera, lijepo ga zamolite, ne odlazite iz doma bez pozdrava, zahvalite kada vam u nečemu pomogne i ne propuštajte zaželjeti dobar tek kada sjedate objedovati. Osim što će vaše dijete tako imati najboljeg idola uz sebe i odnosu s parterom bi ova vrsta pažnje mogla mnogo značiti.

Dijete učite dijeliti igračke s drugima od malih nogu. Prije druženja sa drugom djecom objasnite djetetu da nije pristojno gurati druge ili uzimati igračku bez pitanja. Usmjeravajući ga na ovaj način učinit ćete mu uslugu i učiniti ga prijateljem kakvo svako dijete želi imati.

Na kraju, ali ne najmanje bitno, važno je dijete pohvaliti kada usvaja sve vaše savjete i ponaša se pristojno!