Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Fimoza i prevlačenje kožice kod dječaka

Fimoza i prevlačenje kožice kod dječaka

Muško spolovilo prekriveno je elastičnom kožom koju nazivamo prepucij.Funkcija prepucija je zaštita vrha penisa-glavića ili glansa čija površina je meka, vlažna i osjetljiva. To je osobito važno u dojenačkom periodu kao i u cijelom periodu kada je dijete još u pelenama jer bakterije iz stolice reagiraju s urinom i stvaraju amonijak koji može dovesti do upale glansa kao i pelenskog osipa.

Pojam fimoza označava nemogućnost prevlačenja kožice prepucija preko glansa. Ono što je bitno naglasiti je da treba razlikovati fiziološku, koja je normalna pojava, od patološke fimoze koju treba liječiti.

Nastavite čitati članak niže...

Nikako se ne smije na silu prevlačiti prepucij preko glavića jer može doći do krvarenja, ožiljaka i ozlijede penisa, te sekundarne infekcije.

Kod rođenja prepucij je povezan s glavićem penisa što nazivamo fiziološka fimoza i to je potpuno normalna pojava. Kako beba raste dolazi do spontanog odvajanja prepucija od glavića penisa. Kod neke djece to se događa brzo po rođenju, no kod neke kasnije u djetinjstvu. Kada dolazi do odvajanja kožice prepucija od glansa ponekad vidimo bjelkaste naslage po glaviću i bjelkasto žućkaste nakupine ispod kožice što nazivamo smegma. Smegma se sastoji od odumrlih stanica koje su povezivale prepucij s glavićem. Te naslage s glavića možemo kod kupanja očistiti vodom ili dječjim uljem. Nikako se ne smije na silu prevlačiti prepucij preko glavića jer može doći do krvarenja, ožiljaka i ozlijede penisa, te sekundarne infekcije.

Kada se kožica može normalno prevući dječaci se trebaju naučiti sami oprati glavić, uvijek dobro isprati nakon sapunanja i prevući kožicu natrag. Nije preporučljivo koristiti antiseptička sredstva i agresivne losione za čišćenje penisa.

Što je patološka fimoza, kako je prepoznati i liječiti?

Patološka fimoza je fimoza koja se mora prepoznati i liječiti. To je stanje kada imamo izrazito suženje prepucija kada uopće ne vidimo otvor uretre, dijete se napreže kod mokrenja i ima isprekidan mlaz. Jednako tako to je pojava kada se prepucij ne može prevući unatrag niti kada se razdvoji od glavića penisa. Stanje može biti prirođeno ili nastati sekundarno nakon ozljede prepucija prilikom nasilnog prevlačenja u ranoj dobi, u slučajevima kada je dijete nepotpuno obrezano, te kod nekih kožnih bolesti.

Kako prepoznati patološku fimozu?

Da dijete ima patološku fimozu, roditelji mogu prepoznati po sljedećim simptomima:

  • tanak i isprekidan mlaz urina,kapanje mokraće
  • napinjanje kod mokrenja i bolno mokrenje
  • nadimanje prepucija prilikom mokrenja
  • ponavljajuće upale prepucija
  • nemogućnost prevlačenja prepucija unatrag, iako se odvojio od glavića

U tim slučajevima treba se obavezno potražiti savjet liječnika jer uz fimozu i gore navedene simptome mogu biti pridružene i druge bolesti i stanja poput infekcije mokraćnih kanala, suženja uretre i slično.

Kako se liječi fimoza?

Ako fimoza uzrokuje tegobe treba je što prije liječiti. Prva linija liječenja danas je primjena kortikosteroidne kreme na rubove prepucija dva puta dnevno kroz 4-6 tjedana. Primjenom kreme dolazi do stanjenja i omekšavanja kožice prepucija koja se onda uspijeva prevući preko glansa. Uspješnost takve terapije je prema nekim autorima i do 85%, najčešće unutar prva 2 tjedna lokalne terapije.U slučaju da takva terapija nije učinkovita primjenjuje se adhezioliza-mehaničko razdvajanje kožice prepucija od glansa ili cirkumcizija tj. kirurško obrezivanje.

Nasilno prevlačenje prepucija se ne preporučuje jer može dovesti do parafimoze. Parafimoza je stanje kada je prepucij stegnut iza glavića penisa i ne može se prevući natrag. Može biti izrazito bolno i dovesti do otoka glavića kao i do njegove nekroze.

Iva Palčić, spec.pedijatar

Uži specijalist pedijatrijske nefrologije

www.poliklinika-helena.hr

LOGO