Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Enteroviroze

Enteroviroze

Izvor fotografije: Press

Enteroviroze su bolesti uzrokovane enterovirusima, kojih ima sedamdesetak vrsta. Simptomi se javljaju u rasponu od blagih do životno opasnih. U imunološki zdravih ljudi svi oblici enteroviroza, uključujući i one teške, imaju dobru prognozu tj. obično spontano prođu.

Većina enterovirusnih infekcija klinički je neprimjetna ili prolazi kao blaga febrilna bolest.

Najčešće žrtve enterovirusa su djeca u dobi između 4 i 12 godina. Zaraza se najčešće širi prljavim rukama, no može se širiti i kihanjem, kašljanjem, kao i zaraženom vodom, primjerice u bazenu. Važno je stoga kod djece održavati higijenu, poglavito higijenu ruku. Ako djeca ne borave u prostorima gdje je lako dostupan sapun, poželjno je uvijek uza se imati dezinfekcijske vlažne maramice ili sprejeve, koji će omogućiti održavanje higijene. Ne iznenađuje stoga da statistike pokazuju da su enterovirozne bolesti češće u obiteljima s nižnim standardom ili u onima koje vode manju brigu o higijeni.

Enteroviroze se u manjem broju slučajeva javljaju tijekom cijele godine, a učestalije su s dolaskom toplijih mjeseci. U ljetnim se mjesecima mogu javiti kao epidemija. Bolest se manifestira kao upala sluznica ždrijela i kompletnih dišnih putova. Može zahvatiti i crijevnu sluznicu, pa se javlja proljev.

Nastavite čitati članak niže...

Kada je riječ o virusnoj upali ždrijela, česta je i osjetljivost limfnih čvorova u trbuhu pa se bolest može najprije manifestirati kao trbuhobolja. Na ždrijelu se osim crvenila mogu pojaviti i sitni mjehurići, što učvršćuje mišljenje da je riječ o virusnoj infekciji. To je vodeći razlog da odvedete dijete k liječniku.

Zaraza se najčešće širi prljavim rukama, no može se širiti i kihanjem, kašljanjem, kao i zaraženom vodom, primjerice u bazenu. Važno je stoga kod djece održavati higijenu, poglavito higijenu ruku.

Tijekom liječenja djetetu se daju sredstva za snižavanje tjelesne temperature. Treba ga često nuditi da pije kako ne bi dehidriralo. Ako povraća, potrebno je otići k liječniku, jer se rehidracija obavlja infuzijom u dnevnoj bolnici. Kao i kod svih virusnih bolesti, antibiotike nikako ne treba davati. Srećom, bolest ne traje dulje od tri do pet dana.

Mogući simptomi raznih enteroviroza:

– jednodnevna povišena tjelesna temperatura bez drugih znakova bolesti
– povišena tjelesna temperatura popraćena povraćanjem i proljevom (faringitis)
– pojava bolnih mjehurića ili ranica po mekom nepcu, s mogućnošću širenja mjehurića na sluznicu usta (herpangina)
– osim mjehurića u ustima, mogu se pojaviti i sitni čvorčići na stopalima i šakama, pa djeca ponekad zbog boli odbijaju hodati
– visoka temperatura, povraćanje i glavobolja (virusni meningitis)
– moguća je i pojava konjuktivitisa
– bol u mišićima, pogotovo u prsima i trbuhu, popraćena preznojavanjem i blijedenjem (pleurodinija)
– upala moždanih ovojnica ozbiljnija je posljedica enterovirusa, kao i upala mozga (encefalitis)
– može se pojaviti i egzantem, bolest slična ospicama
– temperatura raste naglo te se može popeti i do 40°C stupnjeva, dok proljev i povraćanje mogu trajati i do tri dana. Kod nekih oboljelih, zaraza može trajati i do sedam dana.