Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Dječji strah od stomatologa

Dječji strah od stomatologa

Sa strahom se ne rađamo, svaki strah je ili stečen ili naučen. Neugodna iskustva od stomatologa iz djetinjstva ostaju u podsvijesti za cijeli život, te je dovoljan samo mali okidač kao što je sam ulazak u ordinaciju da taj strah izađe na vidjelo. Iz tog razloga bitno je dijete voditi kod stomatologa od samog početka kada se ništa ne mora sanirati kako bi prvi posjeti prošli ugodno i veselo.

Svaki zahvat može se raditi pod anestezijom čime ordinacija nikad neće asocirati na bol. Time će dijete pohraniti u memoriju da je stomatolog doktor koji će mu pomoći, a ne nanositi bol i taj osjećaj će mu ostati za cijeli život.

Nastavite čitati članak niže...

Druga vrsta straha koji se kod djece javlja je onaj naučen. Djeca doma i u okolini slušaju o zujalicama i boli kod zubara čime im se usađuje neutemeljen strah. Ono što vi možete učiniti za vaše dijete je ne spominjati riječ stomatolog i bol u istoj rečenici, ne spominjati bušilice i zujalice jer će se dijete samo upoznati sa svime što stomatolog koristi na pravilan način u ordinaciji. Također mu objasnite da je stomatolog tu da pomogne i da jedino on može spasiti zubiće od zločestog karijesa.

Svako dijete je posebno, svako je individualno zbog čega prema svakom treba imati određen pristup. Ako kod djeteta ipak postoji strah on se u toj dobi lako može eliminirati uz stručan rad i strpljenje stomatologa ali i roditelja. Kada jednom dokažete djetetu da vam može vjerovati, ono će vam iskazati trajno povjerenje i uložiti maksimalan trud kako biste vi bili ponosni na njega. S nekim djetetom treba više, s nekim manje vremena, no svaki trud se na kraju isplati kada stomatolog spozna da je napravio puno za oralno zdravlje djeteta i da je dijete steklo naviku koja će mu biti od velike važnosti za cijeli život. Svako dijete koje se riješi straha od stomatologa je izrazito zahvalno i sretno.

 

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar