Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Dječja ljutnja

Dječja ljutnja

Ako dijete vrlo burno reagira kada nešto nije po njegovom, ne mora nužno značiti da je dijete razmaženo. Vjerojatno se još uvijek nije naučilo nositi s ljutnjom i vrijeme je da pronađete rješenje za to. Pokušajte ne reagirati ljutnjom na djetetovu ljutnju. Vjerojatno ćete tako samo pogoršati situaciju. Smireno odgovorite djetetu i objasnite mu zašto takvo ponašanje nije u redu ni prihvatljivo.

Napravite, zajedno s djetetom, plan kako kontrolirati ljutnju.

Naučite dijete je osjećaj ljutnje sasvim normalan i uobičajen, ali postoje načini na koje se ljutnja smije izraziti, ali i oni neprihvatljivi koje treba izbjegavati. No, prije toga pokušajte s djetetom otkriti koji su uzroci njegove ljutnje. Poistovjetite se s djetetom, ako je razlog doista razumljiv objasnite mu koji način bi bio bolji da se suoči sa svojom nemogućnošću kontroliranja ljutnje.

Ako djetetove reakcije izlaze izvan svih dopuštenih granica, izbjegnite svađu koja može samo odmoći i dijete ostavite nasamo neko vrijeme u njegovoj sobi da razmisli o svojim postupcima. Tako će imati dovoljno vremena da se ohladi i pokuša racionalnije razmišljati.
Fizičko kažnjavanje nikada nije riješilo nijedan problem, pa tako ne može ni ovaj. Dijete upozorite da ćete i sljedeći put kada se bude ponašalo neprikladno zamoliti ga da se udalji u svoju sobu i smiri.

Naučite dijete da shvati i izrazi ljutnju

Napravite, zajedno s djetetom, plan kako kontrolirati ljutnju. Prije nego reagira nepromišljeno dijete može otići u svoju sobu, slušati glazbu koja ga opušta ili prošetati. Kupka isto zna biti vrlo dobra za rješavanje stresa, osobito uz miris lavande poznat po svojim umirujućim karakteristikama. Ako se nekontrolirane situacije dogode kada niste u privatnosti vlastitog doma, dobro je zajednički smisliti rečenicu koja će zapravo biti vaša šifra kojom dijete podsjećate da se ne ponaša prikladno.