Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Cirkularni karijes- “Karijes bočice”

Cirkularni karijes- “Karijes bočice”

Mliječni zubi jednako su važni kao i trajni te se s njihovim pranjem mora krenuti čim niknu. Prvo niču donji prednji zubići s oko 6 mjeseci. Tada je potrebno nakon hranjenja te zube očistiti prstom s malo gaze umočene u vodu kako bi se uklonile naslage.

Kada je to moguće potrebno je uvesti četkicu za zube prilagođenu za tu dob, a s pastom za zube krenuti oko 2.godine ili kada je dijete nauči ispljuvati van.  Ono što bi se svakako trebalo izbjegavati je davanje djetetu napitak u bočici tijekom noći. Dozvoljena je jedino voda, jer sve drugo sadrži šećer kojeg bakterije koriste i stvaraju kiselinu koja uzrokuje karijes.

Nastavite čitati članak niže...

Cirkularni karijes počinje kao bijela zamućenja na prednjim gornjim zubićima, nakon čega ona prelaze u žuta i smeđa obojenja koja ponekad završavaju kao crni ostatci nekadašnjih zuba.

Cirkularni karijes počinje kao bijela zamućenja na prednjim gornjim zubićima, nakon čega ona prelaze u žuta i smeđa obojenja koja ponekad završavaju kao crni ostatci nekadašnjih zuba. Time mogu nastati smetnje u fonaciji, a i narušen je izgled djeteta koji uzrokuje zadirkivanja od druge djece iz okoline što može psihološki negativno utjecati na dijete.

S prednjih zuba karijes se širi prema stražnjima koji su vrlo važni za pravilnu funkciju, žvakanje hrane. Gubitkom tih zubi gubi se prostor za trajne nasljednike što uzrokuje poremećaje u njihovom položaju. Osim toga, karijes uzrokuje niz simptoma kao što su jaka bol, infekcija uz oticanje, a i loš zadah iz usta. Iz tih razloga bitno je početi s oralnom higijenom čak i prije nicanja prvih zubića kako bi oni izrasli u što čišće okružje, a kada niknu svakodnevno ih prati i čuvati čime prenosimo tu naviku na dijete za cijeli život.

Uz pravilnu njegu kod kuće jednako su bitni i posjeti stomatologu od malih nogu kako bi se dijete naučilo da je stomatolog doktor koji mu može pomoći,a ne netko koga se treba bojati. Važna je redovita kontrola,a i edukacija roditelja o svemu što mogu napraviti za zdravlje usne šupljine svoga mališana.

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar