Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Celijakija

Celijakija

Celijakija ili glutenska enteropatija, kronična je bolest koju karakterizira imunološka reakcija organizma na gluten, koja se prvenstveno manifestira oštećenjem apsorpcijske površine tankog crijeva. Javlja se kod genetski predodređenih osoba. Načelno, Provokativni faktor je gluten, koji je sastojak žitarica- pšenice, ječma i raži. U nekim okolnostima, koje su još uvijek predmet istraživanja, gluten pokrene slijed negativnih zbivanja u tankom crijevu koje rezultiraju promjenama sluznice i lošom apsorpcijom hranjivih tvari. No pored toga simptomi se znaju javljati i na drugim organima, pa govorimo o izvancrijevnim manifestacijama.

Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a ne kako se mislilo ranije, samo u djece.

Tipični simptomi su kronični proljev, nadutost trbuha, slabo napredovanje na tjelesnoj masi. Ovakvi simptomi najčešći su u prve dvije godine života. Kasnije nerijetko tegobe mogu biti prikrivene ili netipične pa se bolest teže otkrije. Netipične prezentacije su razdražljivost, opstipacija, nizak rast, odgođeni pubertet, ponavljane afte u ustima, oštećenje zubne cakline, anemija, rahitis, kožne dermatitične promjene i slično.

Postoji i takozvani „tihi“ oblik bolesti u kojem simptomi nisu vidljivi ili su minimalni, ali promjene na crijevnim resicama postoje.
Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a ne kako se mislilo ranije, samo u djece.

U zemljama u kojima je praćena učestalost, pokazalo se da je ona 0,5-1%. Tako je i u Hrvatskoj; ustanovljena je pojavnost u jedne na 500 osoba.
Kada sumnjamo na celijakiju na temelju krvnih seroloških nalaza te biopsije sluznice tankog crijeva dolazimo do dijagnoze. Ako se bolest dijagnosticira, sljedeći važeće kriterije, dijagnoza je doživotna.

Bolesti poput autoimune bolesti štitnjače, šećerne bolesti tip 1, neke jetrene bolesti često su pridružene celijakiji; stoga također u ovih bolesnika treba tragati za celijakijom i obratno kod celijakije misliti na mogući razvoj navedenih bolesti. Također je poznato da je kod osoba sa Sy Down i Sy Turner celijakija češća nego u općoj populaciji.

Celijakija se liječi strogom bezglutenskom prehranom koja treba biti temeljita i doživotna.

Celijakija se liječi strogom bezglutenskom prehranom koja treba biti temeljita i doživotna. To znači, iz prehrane izostaviti sve što sadrži gluten- pšenicu, ječam, raž, makar i u minimalnim količinama. Zob, se može konzumirati ako nije kontaminirana žitaricama koje sadrže gluten, što je više izuzetak nego pravilo. Provođenjem bezglutenske prehrane celijakija se u potpunosti liječi te nestaju svi simptomi, kao i rizici za maligne komplikacije. To je ujedno i najvažniji razlog za izostavljanje glutena iz prehrane bolesnika s celijakijom, neovisno od toga imaju li simptome. Nažalost, broj oboljelih koji se pridržava prehrane nije idealan i iznosi oko 40-80%.

Ako se bolest ne liječi javljaju se rizici za nastanak komplikacija.To su prije svega maligne bolesti- limfomi, karcinomi jednjaka i crijeva koji su u osoba s neliječenom celijakijom znatno učestaliji nego u općoj populaciji. Stoga je važno tragati za celijakijom, a svakako testirati na celijakiju, bez obzira imaju li simptome, prve srodnike (braću i sestre) oboljelih.

Na kraju napominjem da celijakija nije isto što i alergija na gluten, koja je obično prolazna i dokazuje se drugim testovima. Također danas još razlikujemo i intoleranciju na gluten koja se manifestira raznim nespecifičnim simptomima ali su testovi na celijakiju i alergiju negativni.

Prim.dr Alemka Jaklin Kekez,spec pedijatar gastroenterolog

Poliklinika za dječje bolesti Helena

LOGO