Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Astma

Astma

Što je astma i kako ju prepoznati?

Astma je kronična bolest koja je najčešća u djece. Moguće je da se javi već kod djece dojenačke dobi što predstavlja problem utoliko što vam dijete nemože reći kako se osjeća te se svi simptomi moraju čitati iz njegova ponašanja. Astma je zapravo alergijska upala dišnih putova koja može biti uzrokovana prisutnošću alergena, duhanskog dima, napora ili hladnog zraka. Pritom se dišni putevi sužavaju što dovodi do kašlja, stezanja u prsima i otežanog disanja koje najčešće dolazi u određenim vremenskim intervalima, tj. ne traje kontinuirano te se periodi u kojima se stanje naglo pogoršava smatraju napadajima astme.

Astma je alergijska upala dišnih putova koja može biti uzrokovana prisutnošću alergena, duhanskog dima, napora ili hladnog zraka. Dišni putevi se sužavaju i dolazi do kašlja, stezanja u prsima i otežanog disanja.

Nastavite čitati članak niže...

U periodu izostanka napadaja akutna bolest se razvija. Veoma je čest slučaj pojave astme u obiteljima u kojima je već bilo oboljelih od te bolesti. U malene djece češće obolijevaju dječaci,dok se u adolescentskoj dobi taj postotak izjednačava sa oboljelim djevojčicama, a u odrasloj dobi među oboljelima prednjače žene. Nešto je češća pojava astme u djece koji su već razvili neke druge alergije.

Što uzrokuje astmu?

Najčešćim uzrokom astme smatra se genetsko naslijeđe, iako nemora nužno dijete oboljeti od astme ako je u obitelji bilo oboljelih. Uz naslijeđe, tu su i razni okidači bolesti iz naše okoline. Neki od njih su duhanski dim, onečišćen zrak koji dijete udiše, razne druge alergije mogu pokrenuti astmu, kao i neke respiratorne infekcije. Beba ima dodatne opasnosti od obolijevanja od astme ukoliko je majka u trudnoći pušila, ako je dijete rođeno sa veoma niskom porođajnom težinom  te ako u životnom prostoru u kojem se nalazi ima vlage i plijesni. S dolaskom modernog vremena sve je više oboljelih od astme i najčešćim uzročnikom se smatra previše vremena u zatvorenom prostoru gdje su mnogi okidači poput prašine i grinja. S druge strane djecu se drži u mnogo sterilnijim uvjetima nego prije te ne stignu stvoriti obrambeni mehanizam za razne bakterije koje nas okružuju. Što je imunološki sustav djeteta snažniji, to su i manje šanse da će se pojaviti astma.

Kako se astma liječi?

Sama astma se nemože izliječiti, no ono što se može je svakako držati dijete podalje okidača astme kao što su duhanski dim, grinje i prašina. S godinama, kako dijete raste, najčešće su iz godine u godinu simptomi sve slabiji te u odrasloj dobi često i nestaju. Ukoliko je vašem djetetu dijagnosticirana astma, svakako se pobrinite da živi zdravim životom, potrudite se da što više boravi na svježem zraku i pravilno se hrani. Ako je vašem djetetu dijagnosticirana astma pokušavajte što češće provjetravati prostorije u kojima boravi, držati ga podalje od prašine te često prati plišane igračke i posteljinu koje znaju biti pravi topli dom za grinje. Naravno, za sva pitanja koja vas muče, obratite se i liječniku kako nebi imali nedoumica kako pomoći djetetu.