Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Anksioznost kod dvogodišnjaka

Anksioznost kod dvogodišnjaka

Može li dvogodišnje dijete patiti od anksioznosti ?

Djeca već nakon navršenih šest mjeseci počinju pokazivati znakove straha od odvajanja. Osim što se boje odvajanja od roditelja i društvo nepoznatih osoba može biti okidač straha.

Kako dijete raste tako se strah od odvajanja smanjuje jer je dijete sposobno uočiti da se svaki puta roditelj vraća, što u ovoj dobi još ne može.

Polazak u vrtić, odvajanje od roditelja zbog boravka roditelja ili djeteta u bolnici, nesuglasice u obitelji ili preseljenje najčešći su uzroci anksioznosti kod djece ove dobi.

Simptomi anksioznosti

Problemi sa spavanjem, česte fizičke boli (bol u trbuhu, glavobolja ili slično) koje nestaju zajedno sa mogućnošću razdvajanja od roditelja, stalni neutemeljeni strahovi, panični napadaji i pretjerana privrženost uz roditelje najčešći su znakovi da je dijete tjeskobno.

Nastavite čitati članak niže...

Najčešći oblici anksioznosti

Strah od razdvajanja

Iako se strah od odvajanja najčešće javlja ranije, moguće je da se protegne sve do navršene druge godine života. Kretanje u vrtić, odvajanje od roditelja zbog poslovnog putovanja ili bolesti najčešći su primjeri ove vrste anksioznosti. Dijete postaje svjesno vremena i udaljenosti, pa mu je i ujedno jasnije da se vi vraćate nakon svakog odlaska, pa u ovoj dobi udvajanje ne bi trebalo stvarati klasične simptome anksioznosti.

Strah od nepoznatih osoba

Dok bebe podjednako prihvaćaju sve ljude oko sebe, u ovoj dobi djeca počinju, bez obzira koliko prijateljska lica bila osjećati nepoznate ljude kao prijetnju. Većinom će se dijete smiriti kada se nepoznata osoba udalji.

Uobičajeni strahovi

Strah od čudovišta noću, strah od životinja i nepoznatog nešto je sasvim normalno za tu dob, sve dok taj strah ne stvara poteškoće u svakodnevnom životu.

Kako pomoći djetetu?

Vrlo je bitno da imate razumijevanja za djetetove strahove. Koliko god se oni vama činili besmisleni, djetetu su to realni strahovi koji mu izazivaju nelagodu i tako ih treba i shvatiti. Vrlo je bitno razgovarati o djetetovim strahovima te potaknuti dijete da ima više samopouzdanja, samim time će se lakše moći nositi sa strahovima. Ako znate da se dijete boji novih situacija i gužve, ukoliko odlazite na takvo mjesto unaprijed pripremite dijete za to.

Kada je potrebna liječnička pomoć?

Na vama je da procijenite da li je vašem djetetu potrebna i stručna pomoć. Najbolje bi bilo za početak, kako ne bi dijete uplašili odlaskom liječniku, nasamo se konzultirati sa djetetovim liječnikom i zatražiti savjet. U ovoj dobi najčešće se pravovremenom reakcijom roditelja može potpuno ukloniti anksioznost.