Trudnoća.hr > Vrtić > Zdravlje djeteta > Alergije na hranu

Alergije na hranu

Što je alergija na hranu i kako ju prepoznati?

Do alergije dolazi kada vaš imunološki sustav neku tvar/protein iz namirnice greškom registrira kao nešto opasno za vaš organizam. Veću opasnost od pojave alergija na hranu imaju osobe u čijoj obitelji postoji povijest alergija, bilo to na hranu,pelud ili nešto treće. Kod malene djece se najčešće javljaju alergije na hranu i to obično na mlijeko, jaja i orašaste plodove. Alergija se kod njih najčešće manifestira kroz osip, suzenje očiju, curenje nosa i svrbež. Kod težih oblika alergijska reakcija je otežano disanje, pad krvnog tlaka, oticanje jezika što može dovesti do gušenja. Ukoliko posumnjate na tešku alergijsku reakciju odmah pozovite hitnu.

Kod malene djece se najčešće javljaju alergije na hranu i to obično na mlijeko, jaja i orašaste plodove.

Najsigurnije je ukoliko posumnjate na alergiju na hranu kod djeteta odmah zatražiti alergotestove kako bi se utvrdilo na što je dijete alergično te ukoliko dođe do slučajnog uzimanja neke tvari kako bi mogli pravilno reagirati i dati dobar lijek djetetu. Otkrivanje alergena je jednako kao i kod odraslih, rade se maleni ubodi na ruci te se kapa tvar sa potencijalnim alergenom te se prati reakcija na koži i mogu se napraviti krvne pretrage.

Može li se alergija na hranu spriječiti?

Možete spriječiti alergijsku reakciju, no nažalost ne možete spriječiti da se alergija pojavi. Ni hrana koju jedete u trudnoći ni to koliko dugo dojite dijete ne utječe bitno na sprječavanje pojave alergije. Majkama s malenom djecom se preporučuje hranjenje samo dojenjem u prvih šest mjeseci života djeteta, a tada bi se postepeno trebalo uvoditi ostalu hranu, moguće alergene, ali u početku u izuzetno malim količinama kako bi dijete samo stvorilo otpornost na njih. Hranu koja sadrži potencijalne alergene preporučuje se uvoditi u plan prehrane jednu po jednu kako bi se, ukoliko se alergijska reakcija pojavi, odmah mogli uočiti na što točno je dijete alergično.

Hoće li moje dijete biti alergično cijeli život?

Kod većine djece alergije iz ranog djetinjstva bitno oslabe ili potpuno nestanu. U najviše slučajeva nestaju alergije koje su ujedno i najčešće poput alergija na mlijeko, jaja i orašaste plodove. Rijetko, ali moguće je da početne alergije prerastu u pelunu alergiju ili astmu kasnije u životu.

Intolerancija na hranu

Za razliku od alergija kada do reakcija dolazi pri pobuni imunološkog sustava, pri intoleranciji na hranu dolazi do drugačijih simptoma te se javljaju problemi sa probavljanjem određene vrste hrane,kod djece je to najčešće intolerancija na mlijeko. Simptomi koji bi mogli ukazivati na intoleranciju na hranu su bolovi u trbuhu, nedutost, vjetrovi, zatvor, proljev ili povraćanje. Svakako nemojte sami pokušavati dijagnosticirati na što je vaše dijete stvorilo intoleranciju, već ukoliko na nju posumnjate, obratite se odmah liječniku kako bi potvrdio ili otklonio sve vaše sumnje.

Alergija se kod djece najčešće manifestira kroz osip, suzenje očiju, curenje nosa i svrbež.

Ukoliko se utvrdi intolerancija na hranu budite spremni na pažljivo praćenje svih sastojaka pojedine hrane kako bi bili sigurni da ni u najmanjim količinama tvar na koju postoji intolerancije neće dospjeti u organizam vašeg djeteta. Ukoliko se samo sumnja na moguću intoleranciju na više namirnica liječnik vam može dati popis svih sumnjivih namirnica, a vi ćete reducirati sve namirnice u djetetovoj prehrani te postupno davati djetetu jednu po jednu kako bi se utvrdilo jesu li sumnje opravdane.

Život sa alergijom

Ukoliko je postavljena dijagnoza vašem djetetu i jasno se zna na koje je točno namirnice alergično tu započinje vaš dio posla. Naviknite se da ćete morati čitati sastav na svakom kupljenom proizvodu kako bi bili sigurni da neće doći do alergijske reakcije kod vašeg djeteta. Ukoliko je alergija izrazito snažna, preporučuje se da dijete uvijek ima uz sebe lijek ukoliko u vrtiću ili školi dođe do slučajnog unošenja alergena u organizam. Svakako o tome razgovarajte i sa tetama u vrtiću i učiteljicama, neka znaju na što je dijete alergično te ukoliko je dijete jako maleno zamolite ih mogu li one čuvati lijek uz sebe ukoliko dođe do snažne alergijske reakcije tj. anafilaktičkog šoka.

Nastavite čitati članak niže...