Trudnoća.hr > Vrtić > Zabava i igre > Prednosti plesa za djecu

Prednosti plesa za djecu

Izvor fotografije: Sport Educa

Ako imate djecu , možda tražite najbolji način da usmjerite njihovu bezgraničnu energiju . Dok su tradicionalni timski sportovi dobar način da vaša djeca budu tjelesno aktivna, ipak nisu predviđeni za malu djecu jer zahtjevaju određene vještine. Plesni programi  su izvrsna alternativa timskom sportu, a većina studija i stručnjaka potiče na takve programe djecu u dobi od dvije do tri godine. Ples nema dobnog ograničenja i njime se možete baviti čitav život.

Zdravlje i tjelesni razvoj

Kod djece koja se redovito bave plesom primjećuje se značajan napredak u tjelesnoj kondiciji i zdravlju organizma. Redovito bavljenje plesom poboljšava djetetovu fleksibilnost, raspon pokreta, fizičku snagu i izdržljivost, a ponavljajući pokreti koji su uključeni u plesu poboljšavaju tonus mišića , ispravljaju loše tjelesno držanje , poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju i ukupno zdravlje kardiovaskularnog sustava. Ples je aerobni oblik vježbanja.

3

Socijalizacija

Osim što je tjelesna aktivnost, ples je također vrlo društvena djelatnost. Ples će pomoći djeci poboljšati socijalne i komunikacijske vještine, naučiti će ih funkcionirati kao dio tima, razvit će povjerenje i naučiti ih suradnji  te će upoznati nove prijatelje . Ako je vaše dijete sramežljivo , dobro je uključiti ga u ples jer će ga tamo poticati na samostalnost i samopouzdanje.

Edukacija

Postati vješt plesač zahtijeva praksu, disciplinu i fokus, a to su vještine koje mogu biti korisne u drugim područjima djetetovog života. Ples kod male djece razvija kreativnost i senzibilitet prema umjetnosti.

Samopoštovanje

Prilagođavanjem pokreta i položaja koje koristimo u plesu , djeca dobivaju bolji osjećaj za svoje tijelo. Kao što će njima samima postati ugodno u vlastitoj koži , njihovo samopouzdanje i samopoštovanje također  će se poboljšati .

2

Programi plesa za djecu provode se već od 2,5 godine. Potrebne su metode improvizacije i dramatizacije, te se kroz kratke glazbene sekvence svladavaju osnovni koraci iz područja plesa. Djevojčice i dječaci  iz dana u dan sve više napreduju, razvijaju pravilnu posturu, smisao za lijepo i stječu samopouzdanje što se na kraju uobliči u pravi mali scenski nastup.

Ples je jedna od najprirodnijih vrsta vježbanja i aktivnost za čitav život.

www.sport-educa.hr

logo