Trudnoća.hr > Vrtić > Zabava i igre > Organizacija dječjeg rođendana

Organizacija dječjeg rođendana

Barem 2 tjedna prije rođendana prijateljima treba podijeliti ili poslati pozivnice i zamoliti roditelje da na vrijeme jave dolaze li na rođendan.

Kada je dijete premaleno da bi izrazilo vlastite želje i bilo ih spremno realizirati kreativni dio je obično prepušten roditeljima. Ukoliko ste se odlučili za proslavu dječjeg rođendana u vlastitom domu bit će potrebno nešto više vremena i truda nego u slučaju proslave u igraonici gdje na raspolaganju imate njihove animatore, kao i tortu i sokove uključene u cijenu. Ovisno o dobi djeteta treba i planirati proslavu.

Nastavite čitati članak niže...

Pozivnice

Iako je s djetetom potrebno dogovoriti kakav rođendan bi htjelo, ne zaboravite s dogovorima krenuti na vrijeme. Barem 2 tjedna prije rođendana prijateljima treba podijeliti ili poslati pozivnice i zamoliti roditelje da na vrijeme jave dolaze li na rođendan.

Rekviziti

Tjedan dana prije proslave trebalo bi kupiti balone, kapice, ukrasne čaše i tanjure ili neke druge rekvizite koji vam trebaju za proslavu. Ukoliko ne planirate sami raditi tortu na vrijeme ju naručite.

Hrana i piće

Od pića poslužite vodu i prirodne sokove. Znamo koliko su gazirana pića nezdrava, pa bi ih svakako trebalo izbjegavati, osobito zato jer možda nekoj od djece ista nije dozvoljeno piti, pa da ne bi došlo do problema.

Sa roditeljima se na vrijeme konzultirajte o prehrambenim navikama djece kako bi na vrijeme znali ukoliko je neko od djece alergično na pojedine sastojke. Ne pretjerujte sa pripremom hrane jer se na dječjim proslavama vrlo malo hrane pojede. Djeci je bitno da vlada šarenilo, stoga napravite slatke ražnjiće od voća, slane od mini rajčica i malih kuglica mozzarelle. Šarenilo je uvijek lako postići mini sendvičima ukrašenim raznim povrćem. Također, muffini su vrlo dobar izbor za dječje rođendane. Možete ih pripremiti u slatkoj varijanti i ukrasiti obojenim šlagom i šarenim mrvicama, ili pripremiti slane muffine pa šlag zamijeniti svježim sirom i ukrasiti ih sjeckanim peršinom.

Igra

Djeca do 2 godine trebala bi imati manje uzvanika, najčešće je to samo obitelj jer briga o mnogo tako malene djece mogla bi biti pravi izazov. U tom slučaju prostor ukrasite balonima sa likovima crtanog filma koje vaše dijete voli i u istoj temi napravite tortu.

Dvogodišnjaci bi na svojim proslavama trebali imati svega nekoliko uzvanika. Proslava ne bi trebala trajati duže od jednog sata, osobito ako se radi o uzvanicima vršnjacima koji bi nakon sat vremena igre već mogli postati pomalo umorni i nervozni. Kod druženja dvogodišnjaka potrebno je pozvati i roditelje jer su ta djeca još premalena za dugotrajnu samostalnu igru i nisu još dovoljno društvena.

Trogodišnjaci bi na svojim proslavama trebali imati najviše šestero uzvanika vršnjaka. Kako su djeca ove dobi poprilično živahna veći broj djece bi mogao prouzročiti kaos, osim u slučaju da imate veliko dvorište gdje djeca imaju mnogo prostora za igru, a vrijeme dozvoljava boravak u prirodu. Igre za trogodišnjake osmislite prema njihovim željama, no pokušajte ne uključivati odrasle u igru. Djeca su sada dovoljno velika da bi se trebala sama igrati. Trajanje proslave bi trebali ograničiti na sat do sat i pol vremena.

Djeca starija od 5 godina vrlo dobro komuniciraju i lako će se snaći i u nekoj kompliciranijoj igri. Ne očekujte previše od njih prilikom osmišljavanja aktivnosti. I ove zabave ne bi trebale trajati duže od sat vremena. Dobro isplanirajte vrijeme kada će se djeca igrati, kada ćete im poslužiti hranu, a ne zaboraviti ostaviti pokoju maštovitu ideju i za igru nakon torte kako se djeca ne bi dosađivala prije nego roditelji dođu po njih.

Četverogodišnjaci su obično prvi puta doista svjesni rođendana i spremni u potpunosti uživati u proslavi. Dovoljno su veliki da će vam željeti pomoći u pripremi proslave i tako se osjećati važnima, a vama malo olakšati pripreme. Neka ni proslava četverogodišnjaka ne bude prevelika, idealno bi bilo do osmero djece. Djeca ove dobi obično vrlo dobro prihvaćaju različite glazbene igre, igre maskiranja ili klasičnu igru djetetovim igračkama.

Djeca starija od 5 godina vrlo dobro komuniciraju i lako će se snaći i u nekoj kompliciranijoj igri. Ne očekujte previše od njih prilikom osmišljavanja aktivnosti. I ove zabave ne bi trebale trajati duže od sat vremena. Dobro isplanirajte vrijeme kada će se djeca igrati, kada ćete im poslužiti hranu, a ne zaboraviti ostaviti pokoju maštovitu ideju i za igru nakon torte kako se djeca ne bi dosađivala prije nego roditelji dođu po njih.