Trudnoća.hr > Vrtić > Zabava i igre > Igre za razvoj motorike

Igre za razvoj motorike

Djetetov razvoj motorike djelomično je uvjetovan genetskim predispozicijama, no djelomično na razvoj motorike utječe i rad sa djetetom.

Kod djece mlađe od dvije godine prilikom odabira igrački imajte na umu da djeca te dobi apsolutno sve što im dođe pod ruku stavljaju u usta te je potrebno biti vrlo oprezan. Igračke koje sadrže sitnije dijelove, a možda su i prikladne za vaše dijete dajte djetetu isključivo kada mu posvećujete potpuno pažnju i sigurni ste da dijete dijelove ne može progutati.

Nastavite čitati članak niže...

Također, bacanje igračaka mališanima je sasvim normalna stvar, tako da pazite da su to igračke kojima se ne mogu odvojiti dijelovi koji bi mogli ozlijediti dijete. Uz to, naravno, oboružajte se strpljenjem. Imajte na umu da djetetov glavni cilj nije vas isprovocirati nego se zabaviti, iako će vama vjerojatno prestati biti zabavno kada dijete baci pojedinu igračku i nakon što mu ju više puta dodate. Nakon nekoliko dodavanja ako dijete ponovno igračku baci ostavite ju na podu. Tako će dijete već od ranih dana učiti pravilno ponašanje.

Djeca u prvim godinama života ne mogu sama prosuditi što je pravilno ponašanje te sve što uče, uče isključivo iz vaših reakcija na njihova djela.

Kod djece mlađe od dvije godine prilikom odabira igrački imajte na umu da djeca te dobi apsolutno sve što im dođe pod ruku stavljaju u usta te je potrebno biti vrlo oprezan.

Kako bi se motorika pravilno razvijala dijete je potrebno poticati na pokrete. Što je dijete manje i „vježbe“ za razvoj motorike su manje zahtjevne. Iako se provode mnoga istraživanja, sva ona na kraju ukazuju na to kako su najučinkovitije vježbe upravo one koje se većini majki podrazumijevaju.

Igra skrivača

Većini djece je vrlo zanimljiva igra skrivača u kojoj rukama prekrijete svoje lice ili igračku sakrijete iza leđa te nakon nekog vremena djetetu ponovno pokažete igračku ili provirite između dlanova.

U prvim mjesecima će bebama ova igra biti vrlo smiješna, dok će kad porastu sami pokušati dohvatiti igračku ili odmaknuti ruke od vašeg lica kako bi vas vidjeli.

Imitacija zvukova iz prirode

Gugutanje i imitiranje zvukova iz prirode bit će vrlo zanimljivo vašoj bebi, kao i puzanje na sve četiri kao da glumite psića i pokreti naprijed- nazad. Dijete će pratiti vaše pokrete pogledom, reagirati zvukovima na vaše imitacije i samim time razvijati svoju motoriku.

Pokažite također djetetu kako se pritiskom gumbića na glazbenim igračkama proizvodi zvuk i kako se lista knjiga.

Ples i pjesma

Pjevajte svome djetetu i plešite ispred njega. Već nakon kratkog vremena će vam dijete jasno dati do znanja koje pjesmice mu se najviše sviđaju.

Vaš ples i pjevanje razvijat će djetetovu koncentraciju, a ujedno će gugutanjem reagirati na vaše pjevanje i samim time s vremenom razvijati motoriku govornih organa.

Igra bojama i oblicima

Dok je dijete još vrlo maleno dovoljne će mu biti mekane spužvaste loptice u raznim bojama koje će dijete istražiti svim osjetilima. Redovito ih perite jer će mnogo vremena te iste loptice provoditi u blizini djetetovih usta. S vremenom će dijete samo shvatiti što može sve činiti s takvim mekim igračkama, bila to lopta ili neki drugi oblici.

Naravno, poželjno je i pokazati djetetu, prebacujte lopticu iz jedne ruke u drugu, ukoliko loptica svira na pritisak pokažite i to djetetu.

Kod veće djece možete se poigrati sortiranjem gumbića ili šarenih bombona.

Za početak ih vi počnite sortirati po boji ili obliku, pa će i dijete s vremenom naučiti koji je cilj igre. Ovim načinom igre vrlo se dobro razvijaju kognitivne sposobnosti.

Kako bi se dijete učilo koncentrirati poigrajte se ubacivanjem štapića u usku posudu. Kada dijete poraste možete na kartonskoj kutiji probušiti rupe i dati djetetu slamke koje treba ubaciti kroz rupe na kutiji. Što je dijete starije, otvor za ubacivanje predmeta neka bude manji. Ovo igrom dijete će se ujedno učini i strpljenju.

Nastavite čitati članak niže...