Trudnoća.hr > Vrtić > Zabava i igre > 5 igračaka koje možete sami napraviti

5 igračaka koje možete sami napraviti

Iako je danas sve igračke koje možete zamisliti vrlo lako pronaći na tržištu one koje sami napravite mogu biti vrlo dobar način za druženje i zabavu cijele obitelji, a ujedno su i unikati.

Zvečke

Izrada zvečki daje vam mnogobrojne mogućnosti za igru sa vlastitom kreativnošću. Plastične boce, limenke i kutijice možete obojiti ili oblijepiti ukrasnim papirom ili tapetom po želji i raznim punjenjima stvarati mnogobrojne varijacije zvukova. Puniti zvečke možete pšenicom, rižom,  soli, šećerom, kavom u zrnu, kamenčićima i tako djetetu često pružati mogućnost uživanja u novoj zvečki.

Nastavite čitati članak niže...

Vodite računa da je zvečka napravljena u kućnoj radinosti dobro zatvorena i da ju dijete ne može samo otvoriti. Ukoliko je potrebno poklopce dobro zalijepite čvrstom trakom prije nego zvečku oblijepite ukrasnim papirom. Ako zvečke samostalno bojate, vodite računa o tome koje boje koristite jer će zvečka prije ili kasnije sigurno završiti i u djetetovim ustima.

Poligon za puzanje

Sve što će vam biti potrebno za stvoriti poseban doživljaj puzanja vašem djetetu sigurno već imate u kući. Od čvršćih jastuka napravite tunele, malim jastucima oblikujte poligon. Možete dodati i kartonsku kutiju otvorenu s obje strane (po želji možete ukrasiti nekim šarenim papirom) i igre mogu početi!

Pronađi oblik

Didaktičku igračku u koju dijete u otvore različitih oblika mora umetnuti određene predmete vrlo je lako izraditi i kod kuće. Na kartonskoj kutiji izrežite rupe i obliku i veličini željenih oblika. Okrugli otvor dobro će poslužiti kao mjesto za umetanje loptice koju već zasigurno posjedujete, ili jednostavno čarapu napunite novinskim papirom i oblikujte lopticu. Ostale oblike oblikujte od kartona i obucite u šareni papir.

Bubnjevi

Metalnu limenku ukrasite veselim papirom ili tkaninom, dodajte tome jednu kuhaču i vaše dijete ima novi glazbeni instrument.

Lopta

Za izraditi mekanu loptu za vašu bebu bit će vam potrebno malo vate, šarene tkanine, igla, konac i malo vremena. Ukoliko si želite olakšati poslužite se šarenom čarapom koju je dijete preraslo, izrežite čarapu, ovisno o željenoj veličini lopte. Poslužite se dijelom čarape koji ide na prste te ćete tako trebati zašiti samo jednu stranu. Napunite čarapu vatom i zašijte. Ukoliko želite da ova lopta služi i kao zvečka, u sredinu punjenja ubacite malenu kutijicu (metalnu ili plastičnu) koju ste prethodno napunili rižom. Tako ćete dobiti loptu- zvečku.

Nakon što su igračke gotove, još jednom obratite pažnju na slijedeće:

  • igračka ne smije imati oštre rube koji bi mogli ozlijediti dijete
  • pazite da igračka bude čvrsta, kako dijete ne bi moglo odvojiti dijelove
  • koristite materijale i boje koji nisu toksični
  • dijelovi na kojima je igračka lijepljenja ili spajana spajalicama trebaju biti dobro presvučeni u tkaninu kako dijete ne bi moglo stavljati u usta dio igračke koji je lijepljen ili progutati spajalice

Nastavite čitati članak niže...