Trudnoća.hr > Vrtić > Vrtićki kutak > Prilagodba djeteta na vrtić

Prilagodba djeteta na vrtić

Priprema djeteta prije polaska u vrtić

Kako bi sama adaptacija bila što lakša poželjno je na vrijeme krenuti sa privikavanjem djeteta na činjenicu da više neće cijele dane provoditi sa roditeljima. Raspitajte se kako vrtić vašeg djeteta gleda na nošenje pelena, hranjenje na bočicu i slično. Naučite dijete na vrijeme piti vodu iz čaše umjesto bočice, neka i kod kuće jede žlicom. Učite ga samostalnom obavljanju nužde, održavanju higijene i oblačenju.

Ako se dijete dosada nije odvajalo od vas, pokušajte ga povremeno ostavljati kod prijatelja ili baka i djedova. Za početak neka to bude na svega pola sata do sat vremena. Kada vidite da dijete to dobro prihvaća, pokušajte produžiti taj boravak na nekoliko sati da vidite kako dijete reagira. Ovime ćete djetetu usaditi osjećaj sigurnosti da ćete se vratiti po njega. Tako će se ono osjećati sigurnije kada ostane u vrtiću jer će biti svjesnije činjenice da ćete doći po njega kada završite s poslom.

Nastavite čitati članak niže...

Vrlo je bitno da i vi budete spremni na djetetov polazak u vrtić. Uzmite si dovoljno vremena za prilagodbu kako bi izbjegli suze i šokove kada dođe dan kada dijete ostaje u vrtiću. To što se morate vratiti na posao ne čini vas ništa lošijim roditeljem. Uostalom, ako djetetov polazak u vrtić dobro prihvatite i dijete će to osjetiti i lakše se prilagoditi.

Vrlo je bitno da vaš odlazak bude kratak. Pozdravite se sa djetetom, objasnite da morate na posao i da ćete kada završite sa poslom odmah doći po njega.

Razgovarajte s djetetom o vrtiću. Ukoliko ste u mogućnosti prošetajte do obližnjeg vrtića dok su djeca vani, učinite to. Ako osjećate djetetovu nesigurnost, ne morate nužno prilaziti djeci. Neka ih malo iz daljine promatra kako se igraju i objasnite mu kako će se i ono kada krene u vrtić tako igrati sa ostalom djecom.

Prilagodite životni ritam onome u vrtiću. Raniji odlasci na spavanje, ranije ustajanje, popodnevni odmor i raspored obroka bitno će olakšati djetetu polazak u vrtić.

Polazak u vrtić

Ukoliko već na početku zauzmete negativan stav prema vrtiću koji je, u većini slučajevima, jedina opcija za čuvanje vašeg djeteta i dijete će to osjetiti i prilagodba bi mogla biti znatno teža. Objasnite djetetu da je to mjesto gdje će se igrati, gdje će ono boraviti dok ste vi na poslu i neka to promatra kao svoj maleni posao. Nemojte prilikom ostavljanja djeteta u vrtić pokušati kriomice otići. To bi dodatno moglo otežati prilagodbu na novo okruženje.

Također, vrlo je bitno da vaš odlazak bude kratak. Pozdravite se sa djetetom, objasnite da morate na posao i da ćete kada završite sa poslom odmah doći po njega. Možete osmisliti neki originalan pozdrav koji će vam postati rutina koja će dijete veseliti. Ako dijete plače nemojte da to bude razlog za vaš povratak. To bi djetetu moglo značiti da ćete se svaki put vratiti ako zaplače i iz dana u dan plač bi mogao biti sve intenzivniji.

Uzmite si dovoljno vremena za jutarnje spremanje. Bolje je da ustanete ranije kako bi se dijete dovoljno razbudilo i polako spremilo i kako bi izbjegli užurbanost i jutarnju nervozu.

Tijek prilagodbe

U prvim danima dijete ostaje kratko u vrtiću. Prvih nekoliko dana, ovisno o ponašanju djeteta, odgajateljice će vam savjetovati da li je bolje da i vi budete s djetetom u vrtiću ili da odete na pola sata da se vidi kako će dijete reagirati. Ovo naravno ovisi i o starosti djeteta. Starija djeca mnogo bolje i lakše prihvaćaju vrtić i odvajanje od roditelja.

 

U prvim danima savjetuje se dolazak u vrtić u vrijeme igre. Kako je vrijeme popodnevnog odmora obično najteže za djecu, savjetuje se prvih dana izbjegavati ostavljati dijete na spavanju. Naravno, ukoliko vaše dijete ne pokazuje nikakve promjene ponašanja i negodovanje kod ostajanja u vrtiću, u tim slučajevima je moguće napraviti iznimku.

Vrlo je bitno da se adaptacija odvija kontinuirano. Ukoliko bude nepotrebnih pauza sav ulože trud bi mogao propasti i morat ćete započeti cijeli proces iznova. Nije poželjno za vrijeme adaptacije pokušati paralelno dijete odvikavati od dude, bočice ili pelena jer bi to za njih mogao biti dvostruki šok, a time i prilagodba na vrtić otežana.

Kako bi djetetova prilagodba bila što bezbolnija, bilo bi dobro da dijete samo izabere neki prijelazni objekt kao što je omiljena igračka, dekica ili nešto slično što će djetetu davati osjećaj sigurnosti kada nije u svome domu.

Moguće djetetove reakcije tijekom prilagodbe

Dok kod neke djece prilagodba protekne vrlo glatko, većina djece prolazi nešto teže privikavanje na novu okolinu. Plač i negodovanje prilikom odlaska roditelja iz vrtića sasvim je normalno i uobičajeni je proces odrastanja. Vrlo malen broj djece prolazi izrazito tešku prilagodbu gdje i nakon nekoliko mjeseci odlaska u vrtić kontinuirano plaču i ne smiruju se ni tokom dana. U tim slučajevima, nažalost, roditelji se najčešće odlučuju na neki drugi oblik čuvanja djeteta.

Djeca koja su prije polaska u vrtić boravila isključivo s majkom, bez kontakta sa ostalom djecom i izvan topline vlastita doma često prolaze teži oblik prilagodbe na vrtić. Dok je za mlađu djecu karakteristično plakanje, kod starije djece ono ponekad može i izostati, a svoje nezadovoljstvo iskazuju tako da se povlače u sebe i većinu vremena u vrtiću provode sami, izbjegavajući kontakte s ostalom djecom, ponekad čak i odbijajući hranu i spavanje.

Kako bi sama adaptacija bila što lakša poželjno je na vrijeme krenuti sa privikavanjem djeteta na činjenicu da više neće cijele dane provoditi sa roditeljima.

Osim plača, moguće je da se kod djeteta pojave i neke fizičke tegobe. Djeca se mogu žaliti na bolove u trbuhu, glavobolje ili mučnine koje kod njih izaziva odvojenost od roditelja. Također, može doći do nazadovanja u djetetovu napretku. Pritom je moguće da djeca koja su već počela hodati počnu ponovno puzati , djeca koja su odbacila pelene da počnu nuždu vršiti u gaćice ili djeca koja su pričala da ponovno počnu tepati. Sve ove teškoće su prolaznog karaktera i vrlo brzo će nestati.

Nastavite čitati članak niže...