Trudnoća.hr > Vrtić > Vrtićki kutak > Prednosti i nedostaci vrtića i jaslica

Prednosti i nedostaci vrtića i jaslica

Dok se za vrtić odlučuju roditelji koji smatraju da je boravak u kolektivu mnogo korisniji za djetetov napredak od čuvanja jedan-na-jedan (teta čuvalica ili baka servis), jaslice su najčešće jedini izbor za roditelje koji se vraćaju na posao nakon porodiljnog dopusta i nemaju drugih opcija za čuvanje djeteta. U jaslice se smještaju djeca do 3.godine starosti, dok ona starija bivaju primljena u vrtiće.

Kako su odgajatelji školovani upravo za svoje zanimanje, oni će biti i mnogo maštovitiji prilikom animiranja djece nego što bi to vjerojatno bila baka ili privatna „teta čuvalica“ kojoj to nije primarno zanimanje.

Nastavite čitati članak niže...

U jaslicama najčešće primarni cilj je zadovoljiti osnovne djetetove potrebe, dok su u vrtićima osjetno bolje razrađeni planovi, veća djeca pružaju veću slobodu odgajateljima prilikom osmišljavanja svakodnevnih aktivnosti.

Prednosti

Cjenovno je ova opcija znatno prihvatljivija od zapošljavanja dadilja, osobito ako ste u gradovima koji osjetno subvencioniraju financiranje vrtića.

Djeca su obično grupirana po starosti, tako da se prilikom izrade planova aktivnosti maksimalno iskorištava kapacitet vašeg djeteta. U mnogim vrtićima će, ukoliko odgajateljice primijete da je neko dijete mnogo naprednije od svojih vršnjaka omogućiti prelazak u stariju grupu kako bi se potaknuo djetetov razvoj.

Za razliku od čuvanja dadilje ili bake, ovdje ako se odgajateljica i razboli bit će osigurana stalna skrb vašem djetetu bez da izostajete s posla.

Kako su odgajatelji školovani upravo za svoje zanimanje, oni će biti i mnogo maštovitiji prilikom animiranja djece nego što bi to vjerojatno bila baka ili privatna „teta čuvalica“ kojoj to nije primarno zanimanje. Ples, pjevanje, igre, crtanje i boravak u prirodi su njihove svakodnevne aktivnosti i kada se vaše dijete uklopi u grupu gotovo svakodnevno će vas iznova oduševljavati sa novim naučenim rutinama.

Nedostaci

Početni nedostatak jaslica i vrtića je taj što je vrlo teško dobiti svoje mjesto. Grupe su i ovako prevelike u većini vrtića, premalo zaposlenih odgajatelja, tako da je većini roditelja biranje vrtića za dijete vrlo stresno, osobito ako im je to jedina opcija čuvanja.

U privatnim vrtićima su cijene više, ali su veće šanse za dobiti svoje mjesto. Naravno, potrebno je biti vrlo oprezan prilikom odabira vrtića jer vam nitko ne jamči da će vaše dijete biti zadovoljnije u privatnom vrtiću samo zato što je više plaćen.

Radno vrijeme vrtića se razlikuje, najčešće je od 7:00 do 17:00h , što vam neće biti najsretnija opcija ukoliko radite izvan mjesta stanovanja ili radite do 17:00 sati. Obično su, upravo iz tog razloga, u većini mjesta organizirani pojedini vrtići koji imaju dežurstva.

Dijete će morati rano ustajati kada krene u vrtić ili jaslice, što bi moglo bitno narušiti njegovu rutinu.

Najveći nedostatak vrtića je upravo taj što će vaše dijete vjerojatno biti češće bolesno nego što bi to bilo da ga čuva baka ili dadilja. Iako je razbolijevanje češće i u vrtiću, ovo je osobito često kod beba koje borave u jaslicama, stoga bi bilo poželjno da unaprijed razmislite o rezervnoj opciji za slučaj da se dijete razboli, a vi nemožete izostati s posla. Njihov imunitet je još slab, grupe su velike i to je zapravo jedan začaran krug.

Dijete će morati rano ustajati kada krene u vrtić ili jaslice, što bi moglo bitno narušiti njegovu rutinu.

Ako nemate više opcija za odabir vrtića nedostatak bi mogao biti loša opremljenosti, stare igračke, nezadovoljavajući obroci i pretrpanost.

Kako je najčešće odlazak u vrtić i jaslice prvo cjelodnevno odvajanje djeteta od roditelja, osobito majke, prilagodba će biti nešto dugotrajnija jer dijete dolazi u kontakt sa nepoznatim odgajateljicama i djecom. Kod baka servisa se dijete kreće u poznatoj okolini pa upravo iz tog razloga mnogo lakše podnosi odvojenost od majke.