Trudnoća.hr > Vrtić > Vrtićki kutak > Prednosti i nedostaci dadilja

Prednosti i nedostaci dadilja

Ne očekujte da će se dadilja zadovoljiti sa jednakom plaćom ako se od nje očekuje samo čuvanje djeteta ili ako vi računate da će dodatno kuhati ručak za cijelu obitelj svaki dan, čistiti i peglati rublje.

Iako su dadilje želja mnogih roditelja, najčešće su upravo financije razlog zbog kojeg se ipak odlučuju poslati dijete u vrtić, pa na kraju dadilje čuvaju djecu koja ili nisu dobila svoje mjesto u vrtiću ili si roditelji mogu priuštiti ovaj tip čuvanja svoga djeteta. Prije početka potrage za dadiljom morate jasno staviti na papir što vam je najbitnije. Da li je važnije da je dadilja školovana ili vam je mnogo bitnije iskustvo koje ima u čuvanju djece.

Nastavite čitati članak niže...

Vrlo je bitno napraviti vrlo detaljan razgovor sa dadiljama koje uzmete u obzir. Postavite pred nju dovoljno mogućih situacija i dozvolite joj da vam iznese svoje prijedloge kako bi se u određenim situacijama ponijela (dijete dobije temperaturu, ozlijedi se u parku, ne želi pojesti ručak, odbija spavati i slično). Također dozvolite dadilji da iznese prijedloge kako bi provela dan sa vašim djetetom kada je lijepo vrijeme, a kako kada vani pada kiša.

Potrebno je unaprijed jasno definirati obveze dadilje. Ne očekujte da će se dadilja zadovoljiti sa jednakom plaćom ako se od nje očekuje samo čuvanje djeteta ili ako vi računate da će dodatno kuhati ručak za cijelu obitelj svaki dan, čistiti i peglati rublje. Ovo nisu stvari koje se same po sebi podrazumijevaju tako da je najbolje, na obostrano zadovoljstvo, sve unaprijed dogovoriti.

Prednosti

Prednost kod dadilja je što se uvijek možete dogovoriti želite li da dijete čuva u svome domu ili vam je draža opcija da ona dolazi u vaš dom. U drugom slučaju će vaša djeca moći ostati spavati ujutro kada se vi spremite za posao te njihova dosadašnja rutina neće biti ničime narušena ukoliko pronađete idealnu dadilju. Također, ako nemate fiksno radno vrijeme dadilja će se mnogo lakše prilagoditi vašim potrebama nego što bi to bilo odlaskom djeteta u vrtić.

Uz dadilju ćete moći pratiti rutinu vašeg djeteta, znat ćete koliko je spavalo, što je jelo i da li je bilo u parku ili pred televizorom. Nadalje, odvikavanje od pelena je mnogo jednostavnije uz dobru dadilju nego što je to u jaslicama, odnosno vrtiću. Ako dadilja čuva vaše dijete jasno možete definirati koliko dnevno dopuštate vašem djetetu da gleda TV  ili koliko vremena smatrate da bi trebalo provesti na svježem zraku.

Prilikom odabira dadilje vrlo je bitno znati i da li je to potencijalnoj dadilji tek usputan posao da nešto zaradi ili se doista želi time u potpunosti baviti. Tako ćete izbjeći iznenadan odlazak dadilje kada vam je najpotrebnija i izbjeći dugo traženje nove zadovoljavajuće dadilje.

Čuvanje jedan-na-jedan je prednost jer će se dadilja moći u potpunosti posvetiti vašem djetetu. Ako je dijete boležljivo izbjegavanje vrtićkog kolektiva ne znači nužno da neće biti povremeno bolesno, no u slučaju bolesti čuvanje se neće prekidati te vi nećete morati izostajati s posla. Dobra dadilja koju dijete voli vrlo brzo postane vrlo privržena obitelji te se dijete ako mu se dadilja svidi znatno lakše prilagodi na nju nego što je to slučaj kod kretanja u vrtić gdje mu je sve nepoznato. Ukoliko smatrate da je potrebno, uz prikladnu naknadu, dadilja može s vama ići i na odmor.

Kako bi stvari savršeno funkcionirale vrlo je bitno povremeno sjesti s dadiljom i popričati o djetetovom ponašanju, kako napreduje, što voli, kako bi sami procijenili jeste li u potpunosti zadovoljni uslugom i smatrate li da se neke stvari mogu poboljšati. Vrlo je bitno razgovarati i sa djetetom. Ono će vam najiskrenije može reći da li je sretno i zadovoljno sa dadiljom, a kako veći dio dana provodi sa tom osobom, vrlo je bitno njegovo mišljenje.

Nedostaci

Dok je većini glavni nedostatak upravo znatno viša cijena od ostalih oblika čuvanja, ima roditelja koji vrlo objektivno gledaju na ovaj posao i smatraju kako nijedna plaća ne može biti previsoka za čuvanje njihova djeteta ukoliko su iznimno zadovoljni dadiljom. Plaće dadilja vrlo su raznolike. U većim gradovima gdje su i prosječne plaće veće one će svakako tražiti više nego što je to u malim sredinama. Imajte na umu da je to znatno odgovorniji posao od većine ostalih, ali i da ta dadilja isto treba živjeti od svoje plaće, baš kao i vi.

Ako se radi o pravom radnom vremenu gdje je dadilja cijeli dan sa djetetom, tada je potrebno dogovoriti fiksnu plaću i dodatno platiti eventualne prekovremene ili čuvanja navečer ili vikendom kada imate dodatne obaveze izvan radnog vremena. Ako se radi o malenom broju radnih sati kada dadilja odvodi djecu u vrtić i dovodi ih kući i s djetetom provodi tek kratko vrijeme prije dolaska roditelja sa posla, tada je najčešća praksa da se dadilja plaća po satu, a satnica je znatno viša nego što je to kada čuva dijete puno radno vrijeme.

Kako bi stvari savršeno funkcionirale vrlo je bitno povremeno sjesti s dadiljom i popričati o djetetovom ponašanju, kako napreduje, što voli, kako bi sami procijenili jeste li u potpunosti zadovoljni uslugom i smatrate li da se neke stvari mogu poboljšati.

Obično se savjetuje tražiti i potvrdu o nekažnjavanju dadilje kako bi imali dodatnu sigurnost i povjerenje prema osobi kojoj povjeravate svoje dijete. Nije naodmet zatražiti ni preporuke bivših poslodavaca, no uzmite ih sa rezervom. Mnogo je slučajeva gdje žene daju pisane preporuke od svojih susjeda, rodbine, tako da ni telefonska provjera neće upućivati na to da dadilja nije čuvala djecu u navedenim obiteljima.

Prilikom odabira dadilje vrlo je bitno znati i da li je to potencijalnoj dadilji tek usputan posao da nešto zaradi ili se doista želi time u potpunosti baviti. Tako ćete izbjeći iznenadan odlazak dadilje kada vam je najpotrebnija i izbjeći dugo traženje nove zadovoljavajuće dadilje.

Najvažnije je da dovoljno komunicirate o svemu. O djetetu, njegovu ponašanju i željama, o radnom vremenu, planovima za godišnji odmor i svim ostalim izvanrednim okolnostima kako bi se i vi i dadilja znali prilagoditi.