Trudnoća.hr > Vrtić > Razvoj djeteta > Mokrenje u krevet

Mokrenje u krevet

Mokrenje u krevet nije stvar lijenosti djeteta, već znak da dijete još uvijek nema potpuno kontrolu nad svojim mjehurom da bi moglo samo odlaziti na zahod kada osjeti potrebu. Najveću ulogu imaju roditeljska očekivanja. Ukoliko se od djeteta očekuje vrlo rano da dočeka suho jutro bez pelena veće su i šanse da će dijete biti vrlo opterećeno time. Ako se ipak roditelji nakon nošenja pelena svjesni da će biti mokrenja u krevet tokom noći i tako i pristupe djetetu, ono će s mnogo manje stresa podnositi povremeno mokrenje noću u krevet. Većina djece potpuno prestane mokriti u krevet dok 4 godine starosti, no ponekad se to događa i znatno kasnije.

Čimbenici koji utječu na mokrenje u krevet:

  • Djetetov spol- mokrenje u krevet je znatno češće kod dječaka
  • Djetetov individualan rast i razvoj
  • Djetetovo fizičko i psihičko zdravlje (zlostavljanje, emocionalne tegobe i kronične bolesti mogu povećati učestalost mokrenja u krevet)

Uzroci mokrenja u krevet

Ponekad učestalo mokrenje u krevet može ukazivati na neku bolest, no najčešće je uzrok upravo nemogućnost zadržavanja urina tokom cijele noći. Kod samo 1% djece koja mokre  u krevet se utvrdi organski uzrok. Mokrenje u krevet se stoga može smatrati primarnim i sekundarnim. Kod primarnog se mokrenje u krevet pojavljuje učestalo i dijete nije nikada imalo duži period suhih noći. Kod sekundarnog je dijete imalo duži period „suhih“ noći te je iz nekog razloga počelo ponovno mokriti u krevet. Primarno mokrenje ukazuje na to da dijete još nije dovoljno zrelo da mi moglo kontrolirati mokrenje tokom noći. Takva djeca i tokom dana odgađaju mokrenje za „zadnji tren“ jer su uvijek okupirana nečim drugim, no tokom dana dijete stigne do wc-a. Sekundarno mokrenje u krevet ukazuje na emocionalni ili medicinski problem kod djeteta.

Neki od mogućih problema su:

  • Infekcije mokraćnog sustava
  • Dijabetes (tijelo povećava mokrenje kao posljedicu povišene razine glukoze u krvi)
  • Anatomske abnormalnosti (abnormalnosti organa, mišića ili živaca koji su uključeni u proces mokrenja i zadržavanja urina)
  • Neurološki problemi (abnormalnosti u živčanom sustavu ili ozljede i bolesti živčanog sustava koje mogu poremetiti neurološku ravnotežu koja kontrolira mokrenje)
  • Emocionalni problemi (stres, svađe roditelja, fizičko i seksualno zlostavljanje, velike promjene kao što su prvi dani u vrtiću ili školi)
  • Prekomjerni unos tekućine

Simptomi

Ponekad je moguće ukoliko su jedan ili oba roditelja u djetinjstvu dugo mokrili u krevet da se to ponovi i kod djece. 80% djece koji ne mogu još samostalno kontrolirati mokrenje mokri u krevet upravo noću, dok danju redovito samostalno odlaze na wc. Učestalost mokrenja kod odraslih i djece se bitno razlikuje. Dok odrasli mokre svega 3-4 puta dnevno, kod djece je sasvim normalno mokriti i više od 10 puta na dan. Mokrenje samo 2 do 3 puta dnevno kod djece ukazuje na neki problem. Zatvor također može uzrokovati probleme sa mokrenjem jer fekalije mogu pritiskati i mjehur i okolne živce i mišiće i time onemogućavati pravilnu kontrolu mjehura. Samim time, regulacija probave može ublažiti problem mokrenja u krevet.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ukoliko dijete mokri u krevet samo tokom noći, odnosno tokom dana redovito samo odlazi na wc, nema potrebe odlaziti liječniku prije navršene 5. (ponekad čak i 7.godine). Ukoliko djetetu mokrenje vrlo snažno utječe na samopouzdanje i ako primjetite da se dijete povlači u sebe, obratite se pedijatru i znatno ranije.

Liječnika će zanimati mnogobrojna pitanja vezana ne samo uz dijete već i uz sve ostale faktore koji bi mogli utjecati na mokrenje u krevet. Neki od njih su tok vaše trudnoće, jeste li imali kakvih problema u trudnoći i pri samom porodu, dosadašnji rast i razvoj djeteta, period odvikavanja od pelena, krvni tlak, poremećaji donjeg dijela kralježnice, da li se pojavljivao teški zatvor kod djeteta ili neke infekcije. Isto tako, savjetuje se voditi dnevnik mokrenja kako bi se utvrdio volumen mjehura, ali i koliko vaše dijete mokri.

Liječnik će vjerojatno tražiti rutinsku kontrolu urina kako bi se utvrdilo radi li se o nekoj infekciji. Ponekad će biti potrebno i snimanje bubrega i mokraćnog mjehura kako bi se eliminirali mogući fizički uzročnici, odnosno neke anomalije na bubrezima ili mjehuru te ukoliko se ne utvrdi problem moguće je da će pedijatar poslati dijete kod urologa na daljnje pretrage.

Kako se kod djeteta ne bi stvorio dodatni nepotreban strah koji bi samo mogao pogoršati stanje, možda je najbolje da zakažete pregled kod psihologa i odete sami na savjetovanje.

Danas postoje i određeni lijekovi koji se propisuje većoj djeci i odraslima ako se nikako drugačije problem mokrenja ne uspije riješiti. Naravno, sve ostale metode prije uzimanja lijekova moraju biti isprobane i dijete ne smije nikako biti mlađe od 5 godina, a poznato je da djeca većinom nakon navršene 5. godine života potpuno prirodno prestaju mokriti u krevet. Ukoliko smatrate da je potrebno, svakako se savjetujte sa vašim liječnikom, no uzimanje ovih lijekova nikako se ne preporučuje bez konzultacije s pedijatrom. Obično liječnici do navršene 7.godine djetetova života ne žele započeti sa ovom vrstom terapije već se savjetuje posjet psihologu. Kako se kod djeteta ne bi stvorio dodatni nepotreban strah koji bi samo mogao pogoršati stanje, možda je najbolje da zakažete pregled kod psihologa i odete sami na savjetovanje. Time dijete nećete izložiti dodatnom stresu, a psiholog će vam možda i bez djetetovog prisustva moći predložiti neke vrlo maštovite načine kako kroz igru potaknuti dijete da se više potrudi oko prestanka mokrenja u krevet.