Trudnoća.hr > Vrtić > Razvoj djeteta > Liječnici upozoravaju:Ova aktivnost može ozbiljno naštetiti vašem djetetu

Liječnici upozoravaju:Ova aktivnost može ozbiljno naštetiti vašem djetetu

Izvor fotografije: Shutterstock

U prvim godinama djetetovog razvoja mozak prolazi kroz najveće promjene i ogroman rast. To je najizraženije u prve dvije godine i tada treba posebnu pažnju posvetiti djetetu. Kako znati stimulirate li dijete na razvoj premalo ili previše teško će utvrditi.

No, upravo stimulacija djeteta u prve dvije godine bitno može odrediti njegove sposobnosti kasnije tijekom života. Dokazano je kako je kod djece u sirotištima, kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje i ne izražava im se ljubav koju djeca odrasla u svojim obiteljima imaju i na pretek, uočeno jako puno neaktivnih područja u mozgu zbog nedovoljne stimulacije.

Nastavite čitati članak niže...

No, tada su se stručnjaci upitali može li i previše stimulacije možda biti jednako štetno? Ako premalo stimulacije dovodi do tako izraženih neaktivnih područja u mozgu, što mozgu čini pretjerana stimulacija?

Liječnici iz Centra za razvoj, zdravlje i ponašanje djece u Seattleu došli su do zaključka da pretjerana stimulacija djece u svom najčešćem obliku, pretjerano gledanje u ekrane već od najmanje dobi, uglavnom ima posljedice. Sve više djece gleda crtiće već od najmanje dobi, a u prosjeku današnja djeca mlađa od tri godine znatno više provode vrijeme pred ekranima nego što je to bilo ranije.

Najčešća posljedica previše vremena provedenog pred ekranima jest pojava deficita pažnje kod djeteta kada krene u školu. Na svakih sat vremena provedenih pred ekranom dnevno, rizik da će dijete imati problema s koncentracijom u školskim kupama povećava se za 10%. Zapitajte se, koliko sati dnevno vaše dijete gleda u ekrane, pritom ne mislimo samo na televizor, već i mobitele, tablete i računala.

451_Aktivnost koja ozbiljno može nastetiti vasem djetet2

Uz to, nije važno samo koliko, već i što djeca gledaju. Program koji nije strogo prilagođen upravo stimulaciji i učenju djeteta određene dobi donosi više štete nego koristi.

Dječja psihijatrica, Victoria L. Dunckley, svjedoči kako se redovito susreće s djecom koja pate od velikih preopterećenja senzora koji dovodi do lošeg sna ili čak i kronične nesanice, pretjerane osjetljivosti živčanog sustava, impulzivnosti, čak i blažih oblika depresije upravo kao posljedice pretjerane izloženosti ekranima. Ekrani su postupno postali neizbježan dio naših života, pa često nismo ni svjesni koliko vremena doista provodimo pred njima. Ako smo i sami previše udubljeni u ekrane, teško ćemo uopće posumnjati da je djetetovo gledanje crtića ili igranje igrica nešto što može imati ozbiljne posljedice.

Što je dijete manje, potrebno je sve manje izloženosti ekranima kako bi oni utjecali na dijete. Pogotovo kada je u pitanju pasivna izloženost ekranima kada uopće niste ni svjesni da ih dijete prati.

Prednosti ekrana

Nije sve tako crno i neke interaktivne igre doista mogu biti od velike koristi djetetu i potaknuti njegov razvoj, no i tada treba imati na umu vrijeme provedeno pred ekranima.

Zdrava ravnoteža djetetovog psihičkog i fizičkog zdravlja

Iako je nemoguće dijete odgajati na način kako ste vi odgojeni, ono što svako dijete treba iskusiti svakako je igranje u prirodi. I ekrani imaju svojih prednosti i treba ih iskoristiti na najbolji mogući način, no istovremeno ne treba zaboraviti na prirodu koja je najbolja protuteža. Osim smanjenog rizika od pretilosti, potiče stvaranje novih prijateljstava, dobro je za imunitet i povezano je s većim osjećajem sreće.