Trudnoća.hr > Vrtić > Razvoj djeteta > Kako djetetu olakšati prelazak iz kinderbeta u krevet “za velike”?

Kako djetetu olakšati prelazak iz kinderbeta u krevet “za velike”?

Kada je vrijeme za prelazak djeteta iz kinderbeta u krevet ovisi najviše o samom djetetu. Ako dijete još ima dovoljno prostora u kinderbetu ne postoji previše razloga za mijenjati to. Većina djece prelazi u krevet između 1,5 i 3,5 godina.

Najčešći razlog za prelazak u krevet obično je dolazak prinove kojoj treba osloboditi kinderbet. U tom slučaju važno je starije dijete na vrijeme naviknuti na novi krevet „za velike“. Krenite s odvikavanjem od kinderbeta barem dva do tri mjeseca prije nego stigne beba. Djeci treba određeno vrijeme i za psihološku pripremu, ipak je to njihov krevet i ako ih vrlo brzo netko zamijeni u njemu, djeca bi mogla biti povrijeđena. Mogla bi to shvatiti kao da ono mora napustiti kinderbet zbog bebe, a ne zato što je dovoljno odraslo da može spavati samo u krevetu.

Nastavite čitati članak niže...

Prije nego dijete ostavite samo cijelu noć u krevetu, osobito ako se krevet nalazi u drugoj sobi, budite sigurni da je dijete shvatilo da više ne spava u krevetiću koji ga štiti od pada ako se poželi okretati tijekom noći. Najviše problema s time imaju djeca koja su u kinderbetu voljela spavati tik uz ogradu, ponekad i s ručicama i nožicama koje su virile izvan kinderbeta.

Neka dijete sudjeluje u odabiru svog novog kreveta. Tako će i djetetu prelazak u krevet za velike postati zanimljiv.

Ponekad je taj prelazak težak i za mame jer shvaćaju kako dijete odrasta. Imajte na umu da će dijete kada spava samo u krevetiću prije steći odgovornost da samo odlazi na WC tijekom noći. Upravo zbog toga dobro je ostaviti vrata soba otvorena tijekom noći i upaljenu malu lampu. Dijete se tako neće bojati ostati samo, a moći ćete čuti ako vam bude zvalo tijekom noći.

Ako dijete ne želi spavati u drugoj prostoriji, ako imate mogućnosti stavite krevetić na mjesto gdje je bio kinderbet. Tako će se dijete postepeno priviknuti da tijekom noći mora biti opreznije, ali će imati sigurnost jer su roditelji blizu. Često djeca kod selidbe u krevet počnu tražiti plišanu igračku ili dekicu s kojom su spavati u kinderbetu i to je sasvim normalno.

Neka dijete sudjeluje u odabiru svog novog kreveta. Neka i ostali članovi obitelji pokažu oduševljenje zbog kupovine novog kreveta. Pretvorite to u mali obiteljski izlet. Tako će i djetetu prelazak u krevet za velike postati zanimljiv.

Ako dijete ni mjesec dana nakon pokušaja da počne spavati u novom krevetu pokazuje znakove uznemirenosti, loše spava, često se budi ili dolazi svake noći vama u krevet, ponekad nije loše ponovno dijete vratiti u kinderbet i pričekati neke bolje dane kada će dijete biti spremno.