Trudnoća.hr > Vrtić > Razvoj djeteta > Izbirljivost za stolom

Izbirljivost za stolom

Ako ste jedan od onih roditelja čije dijete za stolom zahtijeva prave vještine uvjeravanja da bi pojelo obrok, vjerujte, niste sami. Mnogo je roditelja koje pomalo frustrira pomisao da se bliži vrijeme obroka jer njihovi mališani iz dana u dan sve više hrane odbijaju. Postoji pet osnovnih razloga zbog kojih djeca postaju izbirljiva.

Pobuna osjetila

Kod mnogo djece izbirljivost se pojavljuje kao reakcija osjetila na pojedinu hranu. Ako prilikom hranjenja primijetite da se vaše dijete vrpolji i pokazuje uplašenost moguće je da se radi o strahu od određenih mirisa ili okusa hrane. Neku hranu djeca odbijaju jer im je teksturom pregruba i nije im ugodna za žvakanje, čak i ako im sam okus hrane odgovara. Previše mekana hrana kao što je pire krumpir i svježi sir također može biti neprivlačna djeci. Djeca ponekad odbijaju hranu nakon oštećenja usta ili ždrijela, pa im je hranjenje vrlo bolno, pa kada i bol prođe oni imaju strah od hranjenja jer misle da će ponovno osjećati bol.

Nastavite čitati članak niže...

Medicinski uzrok

Ovo je ujedno najčešći uzrok odbijanja pojedine hrane kod djece. Najčešće se radi o zatvoru ili refluksu kiseline, odnosno žgaravici. Ukoliko primijetite neki od navedenih problema i kod svog djeteta bitno je promijeniti prehrani. Uvedite više malih obroka, neka to bude lagana hrana bogata vlaknima. Problem kod medicinskih uzroka je taj što djeca najčešće ne znaju verbalno objasniti što im je, što ih boli i kako se osjećaju. Vrlo česti medicinski razlozi za odbijanje hrane su i izbijanje zubi i umor.

Mehanički uzrok

Koliko god bilo nevjerojatno, čak i veća djeca ponekad još nisu usavršila tehnike žvakanja i gutanja pojedine hrane. Tek nakon navršenih 2.5 godine sva djeca bi trebala biti vješta u tome. Znakovi da vaše dijete još nije naučilo pravilno žvakati i gutati su da dugo zadržava hranu u ustima, „seli“ po ustima, a nikako da proguta, često mu hrana zapinje u grlu i izaziva kašalj, ponekad i povraćanje. Stoga hranu za koju dijete misli da ju neće moći dobro prožvakati unaprijed odbija.

Pogrešna rutina hranjenja

Rutina hranjenja presudna je da bi vaše dijete pravilno i kvalitetno jelo. Pokušajte uvesti zdrave obroke, svakodnevno u isto vrijeme kako bi dijete imalo priliku usvojiti zdrave navike koje mu želite prenijeti. Bitno je da vi budete primjer djetetu. Ako djetetu branite da jede pred televizorom, a vi sami to činite to će biti razlog za odbijanje hrane. Na kraju, dijete će imati dovoljno dobar argument zašto smatra da bi trebalo jesti pred televizorom. Još jedna pogreška koju roditelji često čine kada dijete odbija hranu je da mu pristaju dati bilo kakvu hranu, samo da nešto pojede, pa makar to bili i slatkiši.

Ponašanje

Gotovo sva djeca prolaze kroz faze kada roditeljima uvjetuju hranjenje ispunjavanjem neke njihove želje. Ukoliko se djetetove želje ne ispune ono ucjenjuje roditelje da neće jesti dok ne dobije željenu igračku ili slično. Ove faze vrlo kratko traju, kao i vremenski period odbijanja hrane. Kada dijete ogladni samo će tražiti hranu. Popuštanje pred djetetovom ucjenom stvorit će vam probleme i dijete će imati dojam da sve može dobiti ucjenama.