Trudnoća.hr > Vrtić > Razvoj djeteta > Downov sindrom

Downov sindrom

Što je Downov sindrom?

Downov sindrom je genetski poremećaj koji se javlja već pri samom začeću. U normalnom organizmu svaka stanica je sastavljena od 23 para kromosoma. Svaki par je sačinjen od jednog kromosoma od majke i jednog kromosoma od oca. Svaki kromosom je nositelj nasljednih osobina s roditelja na dijete. Kod Downovog sindroma dolazi do pojave 3. kromosoma u paru i to na 21. kromosomskom paru što kod oboljelih uzrokuje poteškoće u razvoju.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji se javlja već pri začeću. Kod Downovog sindroma dolazi do pojave 3. kromosoma u paru što kod oboljelih uzrokuje poteškoće u razvoju.

U kojoj mjeri će se poteškoće razviti tokom života se neposredno nakon poroda nemože procjeniti. Osim usporenog mentalnog razvoja djeca sa Downovim sindromom gotovo uvijek imaju i prepoznatljive fizičke značajke kao što su zdepast oblik tijela, porođajna težina je često niža od prosječne, mišići i zglobovi su veoma sitni, malene uši i usta, oči su koso položene i jezik je duži nego kod ostalih. Još uvijek nije poznato zbog čega dolazi do pojave dodatnog kromosoma na 21. kromosomskom paru koji izaziva Downov sindrom. Šanse da će se dijete roditi sa Downovim sindromom povećavaju se sa godinama starosti rodilje.

Dijagnosticiranje Downovog sindroma

Kod već rođene djece postojanje Downovog sindroma se utvrđuje već samim izgledom djeteta kao i krvnim testovima kako bi se utvrdilo postojanje trećeg kromosoma unutar 21. kromosomskog para. Najjednostavniji od načina dijagnosticiranja je metoda kojom se testiraju hormoni majke iz njezine krvi te se ova metoda naziva triple test. Nedostatak je što se metoda pokazala pouzdanom u samo 60% slučajeva te su mogući i lažno pozitivni rezultati. Mnogo pouzdanije metode otkrivanja Downovog sindroma su amnioceteza i analiza plodnih ovoja. Dok se analiza plodnih ovoja kako bi bila pouzdana mora obaviti oko 8. tjedna trudnoće, amniocenteza se izvodi tek mjesec dana kasnije. Ove metode nisu potpuno bezopasne jer mogu prouzročiti krvarenje i u rijetkim slučajevima pobačaj.

Hoće li dijete imati zdravstvenih problema zbog Downovog sindroma?

Osobe oboljele od Downovog sindroma imaju veći rizik od obolijevanja od leukemije i ostalih krvnih poremećaja, mnogo su osjetljivije na infekcije, mogući su problemi sa vidom i sluhom te stoga to treba redovito kontrolirati. Često se pojavljuju i problemi sa srcem i plućima, kao i nedovoljna razvijenosti mišića, zglobova i kosti što otežava kretanje.

Kako pomoći sebi i djetetu oboljelom od Downovog sindroma ?

Veoma je bitno započeti sa edukacijom kako se odnositi prema djetetu sa Downovim sindromom. Što je dijete manje lakše će usvajati sve naučeno i razviti se u potpunosti bez ikakvih poteškoća. Ukoliko se započne prekasno postoji velika vjerojatnost da je dijete neke stvari pogrešno naučilo i zapamtilo te će mnogo duži period biti potreban da dijete shvati da to nije u redu.

Djeci oboljeloj od Downovog sindroma potrebne su govorne terapije, fizioterapija i posebno obrazovanje.

Kako sigurno želite najbolje za svoje dijete, raspitajte se u okolini kako za najbolju liječničku skrb, tako i za podršku roditeljima djece oboljele od Downovog sindroma i za svu postojeću edukaciju za vas i dijete. Djeci oboljeloj od Downovog sindroma potrebne su govorne terapije, fizioterapija i posebno obrazovanje. Ono što vi od samog rođenja možete učiniti za svoje dijete je da se pobrinete da se osjeća voljeno i posvetiti mu svu svoju pažnju. Kako su terapije koje se provode nad djecom sa Downovim sindromom izuzetno dobro usavršene, sva djeca idu u vrtić u današnje doba i jako velik broj normalno pohađa školu.

Kome se obratiti za pomoć?

U prvom redu za pomoć se obratite svome liječniku, a dijete ovisno o dobi treba redovito kontrolirati ili boravkom u bolnici ili redovitim kontrolama u obližnjim domovima zdravlja ukoliko postoji dovoljno stručno osoblje. U današnje vrijeme mnogo je udruga roditelja oboljelih i udruga samih oboljelih od Downova sindroma koji vam vjerojatno i najbolje mogu pomoći samim time što su sve to već preživjeli i naučili se nositi sa drugačijim i nešto zahtjevnijim načinom života. Iako je odgoj djeteta sa Downovim sindromom sve samo ne lak, uz podršku okoline i osmijeh vašeg djeteta, zasigurno vam se sve to neće činiti nimalo teško.

Nastavite čitati članak niže...