Trudnoća.hr > Vrtić > Razvoj djeteta > Dijete u krevetu s roditeljima

Dijete u krevetu s roditeljima

Istraživanja pokazuju kako je mnogo prednosti zbog kojih ne bi trebali djetetu braniti da vas se povremeno uvuče pod poplun.

Glavni razlog što se vaše dijete voli ušuljati u roditeljski krevet je osjećaj sigurnosti koji tamo ima. Stoga ne čudi činjenica kako gotovo 50% djece mlađe od šest godina barem dio noći provede u krevetu sa mamom i tatom.

Iako se u posljednje vrijeme negativno gleda na spavanje djece s roditeljima i povezuje se sa razmaženošću djeteta, realnost je upravo suprotna. Zapravo je spavanje djeteta odvojeno od roditelja izmišljotina modernog doba. Istraživanja pokazuju kako je mnogo prednosti zbog kojih ne bi trebali djetetu braniti da vas se povremeno uvuče pod poplun.

Glavni razlog što se vaše dijete voli ušuljati u roditeljski krevet je osjećaj sigurnosti koji tamo ima.

Pretpostavlja se da će majka češće dojiti tijekom noći ako dijete bude uz nju u krevetu, a samim time dijete će imati snažniji imunitet zbog češćih noćnih podoja. Djelomična posljedica toga je i bolji uspjeh kasnije u školi, više samopouzdanja i manje zdravstvene tegobe.

Iako se većina roditelja boji malu bebu ostaviti uz sebe u krevetu kako ju tokom noći ne bi ozlijedili, teorija pedijatra Williama Searsa tvrdi upravo suprotno. Istražujući iznenadnu dojenačku smrt (SIDS) došao je do zaključka kako djeca spavajući s roditeljima u krevetu vrlo malo vremena provedu u najdubljem snu kada je rizik od iznenadne dojenačke smrti najveći. Beba koje spavaju sa roditeljima preuzimaju njihov obrazac disanja i samim time zdravije spavaju.

Pretpostavlja se da će majka češće dojiti tijekom noći ako dijete bude uz nju u krevetu, a samim time dijete će imati snažniji imunitet zbog češćih noćnih podoja.

Nedostatak spavanja djeteta u vašoj bračnoj postelji je manja intimnost sa partnerom. Spolni odnosi su tada znatno rjeđi, no većina roditelja je spremna žrtvovati redovite seksualne odnose kada se sjete kako djeca brzo odrastaju i kako će ionako prebrzo doći period kada dijete neće htjeti spavati s roditeljima.