Trudnoća.hr > Vrtić > Prehrana djeteta > Prehrana djece vrtićke dobi

Prehrana djece vrtićke dobi

Pravilna prehrana preduvjet je zdravlja djeteta. Za razliku od odraslih, djeca rastu i intenzivno se somatski, intelektualno i psihički razvijaju, stoga uz bazične energetske potrebe, prehrana mora osigurati energiju i prave nutrijente za rast i razvoj.

Loša prehrana, količinom ili kvalitetom može se negativno odraziti na ispunjenje genetskog potencijala za rast, spolni i kognitivni razvoj. Uz to je poznato da prehranom u ranoj dobi možemo djelovati na zdravlje u odrasloj dobi. Naime, dugoročni efekti pravilne prehrane djece primijećeni su u prevenciji najčešćih bolesti suvremenog svijeta- debljine, povišenog tlaka, bolesti srca, šećerne bolesti, osteoporoze. U sljedećem tekstu navedeno je što je poželjno u prehrani djece vrtićke dobi:

Nastavite čitati članak niže...

Dob malog djeteta (1 do 3 godine)

Ovo je razdoblje kada dijete s pretežno mliječne hrane prelazi na nemliječnu, mada mlijeko ostaje i dalje važan sastojak. Očekuje se da su do godine dana uvedene u prehranu razne namirnice, stoga jelovnik treba složiti što raznovrsnije, vodeći se piramidom zdrave prehrane. Poželjno je da dijete ima 3 glavna i 2 međuobroka, a ne da se hrani u hodu. Istina, u ovoj dobi dijete je puno aktivnije i istražuje okolinu, pa teško zadržava interes na hrani. Ipak uključujući ga u hranjenje, tj. puštajući da se samo hrani omogućavamo mu razvijanje pravilne navike jedenja. Tome u prilog idu i sve bolje motoričke sposobnosti.

Pravilna prehrana preduvjet je zdravlja djeteta.

Odrasli trebaju pomagati kako bi dijete pojelo do punog obroka. Dijete u ovoj dobi ima obično dovoljan broj zubi za usitnjavanje hrane, a žvakanje je isto zrelije, pa se obroci s kašastog prevode na usitnjene. To treba biti postupno i prilagođeno sposobnosti djeteta jer svi nemaju isti razvojni tempo. Pravilo je da se daje toliko usitnjena hrana koliko je potrebno da se dijete ne zagrcava, te se pomalo povećavaju komadići. Isto tako je važno da zalogaji nisu preveliki i prekruti, jer kod predugog žvakanja dijete gubi interes za jelo. U ovom razdoblju djeca znaju jasno pokazivati sklonost prema nekoj vrsti hrane i teksturama, dok druge mogu odbijati. Ako dijete neće neke okuse ili oblike jela možemo ih probati združiti s onima koje voli. Ako niti to ne pomaže, onda ih se treba kroz neko vrijeme pustiti, pa ponovo pokušati.

Predškolska dob (4 do 6 godina)

Predškolska dob je razdoblje u kojem dijete dalje izgrađuje pravilne navike hranjenja. Djeca se trebaju sama hraniti, a bitno je da su obroci za stolom, zajednički- obiteljski, odnosno u grupi ako se radi o kolektivu. Oko 5. godine djeca već dobro znaju izreći svoje želje i zahtjeve za hranom. Nekada u ovoj dobi pokazuju veliku izbirljivost, preferirajući samo neke namirnice, pa ih onda znaju naglo zamijeniti drugima. Ponekad tako jelovnik postaje jednoličan. U toj dobi pomoći može lijepo složena i ukomponirana hrana na tanjuru, koja svojim izgledom privlači. Kako je danas dostupno mnogo slatkiša, grickalica i brze hrane, lako se mogu razviti loše prehrambene navike, jedenja nekvalitetne hrane. Stoga, zaista treba paziti kako se doziraju takve namirnice, u čemu roditelji imaju odlučujuću ulogu.

Piramida zdrave prehrane trebala bi bilo polazna točka prehrane zdrave i sretne obitelji!

prim. Alemka Jaklin Kekez, dr.med.

specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

www.poliklinika-helena.hr

LOGO