Trudnoća.hr > Trudnoća > Trudna i lijepa > Šminkanje u trudnoći

Šminkanje u trudnoći

U ovom članku donosimo vam nekoliko trikova o šminkanju u trudnoći te popis sastojaka koje često nalazimo u kozmetici, a trebalo bi ih izbjegavati u trudnoći i za vrijeme dojenja. Općenito, više o štetnosti ostalih kozmetičkih preparata pročitajte ovdje.

Mnoge žene u trudnoći imaju problema sa pojavom akni. Kako ne bi dodatno pogoršale stanje, preporučuje se izbjegavati teške pudere koji će dodatno zatvoriti pore i izazvati iritacije. Kako je vrlo često i crvenilo lica, postoji maleni trik kako ga prikriti. Odlučite se za podlogu sa više žućkastog pigmenta kako bi se crvenilo ublažilo. Svaka žena prosječno koristi desetak proizvoda, što za šminkanje, što za njegu kože.

Nastavite čitati članak niže...

Čitatelje je također zanimalo...

Među najštetnijim sastojcima uvijek se spominju ftalati (nalazimo ih u četiri od pet kozmetičkih proizvoda), parabeni (također široko rašireni, no na svu sreću doza koja se nalazi u šminki se vrlo slabo apsorbira kroz kožu, tako da se smatra da umjereno šminkanje ne može naštetiti djetetu) .

Kombinacija ovih proizvoda može u sebi sadržavati i više od 150 različitih kemikalija, uključujući i one koji mogu utjecati na zdravlje vašeg nerođenog djeteta. Među najštetnijim sastojcima uvijek se spominju ftalati (nalazimo ih u četiri od pet kozmetičkih proizvoda), parabeni (također široko rašireni, no na svu sreću doza koja se nalazi u šminki se vrlo slabo apsorbira kroz kožu, tako da se smatra da umjereno šminkanje ne može naštetiti djetetu) . Danas se svakako može pronaći i dovoljno kozmetike na kojoj je jasno naznačeno da ne sadrži parabene.

Vodootporna šminka

Kako se žene u trudnoći znatno više znoje, samim time je i teže zadržati šminku na svom mjestu, znatno brže se topi i upravo iz tog razloga žene češće razmišljaju o kupovini vodootporne šminke. Iako je vodootporna šminka mnogo otpornija, treba imati na umu kako mnogo više isušuje kožu što bi moglo povećati problem sa aknama i stvaranje ljuskica po licu.

Šminkanje očiju

Kako bi istaknuli trepavice, nije nužno korištenje maskare. Ponekad je dovoljno nanijeti tek malo vazelina kako bi trepavice bile istaknute, sjajne, a ujedno i vrlo dobro nahranjene. Ako vas muče podočnjaci, izbjegavajte vrlo guste korektore koji se teško razmazuju jer oni ujedno začepljuju pore. Ispod očiju lagano „tapkanje“ prste nanesite podlogu za nijansu do dvije svjetliju i time ćete postići dojam svježine. Ukoliko u trudnoći koristite olovke za oči, neka to bude tek iscrtavanje vrlo tanke linije na kapku uz sam korijen trepavica. Tanka linija neće zatvoriti oko, a lijepo će definirati oblik.

Podloga

Umjesto pudera savjetujemo koristiti hidratantne kreme koje u sebi sadrže pigmente. Koža će slobodno disati, a hidratantna krema u boji će vratiti svježinu vašem licu. Ukoliko imate vrlo izražene pigmentacijske mrlje preko hidratantne kreme u boji, samo na mjesta gdje se mrlje nanose blago nanesite puder u odgovarajućoj boji ili korektor koji nije previše „težak“.

Rumenilo

Rumenilo će vam vjerojatno biti najbolji make-up saveznik u trudnoći. Ono u svega nekoliko sekundi bljedunjav i proziran ten pretvara u rumenu djevojčicu, vraća licu svježinu i pravilnim nanošenjem vrlo je lako naglasiti one dijelove lica koje želite da svi primijete. Uz dobro rumenilo nitko neće primijetiti da vam mučnine već noćima ne dozvoljavaju kvalitetan san. Ukoliko nemate pri ruci rumenilo, poslužite se starim trikom. Nanesite malenu količinu sjajila za usne u željenoj boji na jagodice i polako razmažite ili preko blage podloge ili direktno na lice.

Sjajilo ili ruž za usne

Iako su ruževi znatno trajnija opcija koju, ukoliko ste u hodu cijeli dan, nećete morati popravljati, sjajila su jednostavnija za nanošenje i djeluju svježije. Odlučili se za ruž ili sjajilo neka  ono bude pastelnih nijansi kako bi naglasilo vaše blaženo stanje, a pritom imajte na umu da se u mnoštvu ruževa za usne uz vrlo opasno olovo koje im produžuje trajnost, nalaze i mnoge druge kemijske supstance ne tako bezazlene za zdravlje vaše bebice te prije kupovine svakako provjerite sastav na deklaraciji.

Nastavite čitati članak niže...

Čitatelje je također zanimalo...