Trudnoća.hr > Trudnoća > Trudna i lijepa > Seks u trudnoći

Seks u trudnoći

Većina žena koje imaju normalnu trudnoću mogu imati redovite spolne odnose sve do puknuća vodenjaka.

Koliko je seks siguran za vrijeme trudnoće?

Većina žena koje imaju normalnu trudnoću mogu imati redovite spolne odnose sve do puknuća vodenjaka. I ono što je najvažnije, nećete povrijediti bebu tijekom seksa. Amnionska vreća i snažni mišići maternice štite bebu. Dok orgazam može izazvati blage kontrakcije maternice one su obično potpuno bezobasne i kratkotrajne. Ukoliko imate nekih komplikacija u trudnoći, ipak savjetujemo da pitate liječnika koliko je za dijete sigurno upustiti se u spolne odnose. Na pregledu kod svog liječnika provjerite prijeti li vam opasnost prijevremenog poroda te imate li problema kao što su skraćen ili otvoren vrat maternice, krvarenje, izvanmaternična trudnoća, curenje plodne vode i povijest bolesti koja uključuje spontane pobačaje. Liječnici ne preporučuju odnose tokom prvog tromjesečja ukoliko ste u ikada imali spontani pobačaj. S druge strane, preporučuju se seksualni odnosi kako bi se blago potaknuli trudovi ukoliko je vaš termin poroda prošao. U slučaju in vitro oplodnje preporučuje se apstinencija od 2 tjedna,pa sve dok se na ultrazvuku ne vide djetetovi otkucaji srca, sve ovisno o preporuci liječnika.

Nastavite čitati članak niže...

Čitatelje je također zanimalo...

Hoće li osjećaj prilikom spolnog odnosa biti jednak kao prije trudnoće?

Povećan protok krvi u području zdjelice može izazvati „natečenost“ genitalije, a samim time i veću osjetljivost genitalnog područja. S jedne strane to može biti veoma pozitivno zbog povećane vlažnosti i osjetljivosti, dok s druge strane možda vam se upravo taj osjećaj da je nešto drugačije nimalo ne svidi. Mogući su blagi grčevi prije, tijekom ili čak i nakon spolnog odnosa, no nema razloga za zabrinutost, u trudnoći je to sasvim normalno. Grudi su u prvom tromjesečju izrazito osjetljive, tako da opet imamo dvije strane priče, kod nekih trudnica će pojačana osjetljivost izazvati uzbuđenje, dok kod drugih možda grudi budu bolne na sam dodir, tako da im to neće pružati užitak. Najvažnije je da komunicirate sa svojim partnerom i jasno mu kažete koje stvari vam smetaju, a u kojima uživate više nego prije. To je jedini način da vam seks bude ugodan. Ako vam je sam seks izrazito odbojan i neugodan ili ako vam je liječnik savjetovao apstinenciju zbog opasnosti za plod, uzmite u obzir druge erotske aktivnosti kao što su uzajamno zadovoljavanje ili oralni seks. Pravo je vrijeme za eksperimentiranje sve dok ne dođete do kompromisa kada oboje maksimalno uživate u vašem seksualnom odnosu.

Nezainteresiranost za seks nakon saznanja da ste trudni

Naravno, osobito ako ste u prvom tromjesečju patili od mučnina i povraćanja, normalno je da ste umorni i neraspoloženi. Širok je raspon iskustava trudnica kada su u pitanju seksualne želje. Dok jedne imaju pojačan libido, druge su potpuno nezainteresirane za seks. Kod većine trudnica ipak ta zainteresiranost varira iz dana u dan s obzirom na to kako se osjećaju, kako fizički tako i psihički. Libido najviše opada u zadnjih mjesec do dva prije poroda. Kako zbog velikog trbuha i neudobnosti vođenja ljubavi, tako i zbog samog osjećaja uzbuđenja pred porod, kada postajete u potpunosti zaokupljeni  pristupu samom rađanju i vašem djetetu. Važno je da unatoč izostanka seksa dajete parteru do znanja da ga volite da bi lakše prošli zajedno kroz sve promjene koje vam se događaju u životu.

Hoće li se seksualni nagon partnera promjeniti?

Većina muškaraca svoje trudne partnerice smatra veoma atranktivnima, čak i više nego prije trudnoće. Ono što najčešće odbija muškarce od seksualnih odnosa niste vi, već strah od roditeljstva ili sumnja da bi sam spolni odnos mogao nauditi djetetu. Objasnite mu kako nema nikakve opasnosti za dijete ukoliko ste i vi i dijete zdravi. Otvorena komunikacija može otkloniti strahove i smanjiti napetosti. Najbolji način da otklonite sve njegove strahove je da povedete partnera na sljedeći natalni pregled.

Smijem li mi partner pružiti oralni seks?

U pravilu, partner vam smije pružati oralni seks ukoliko nema herpes na usni. Tijekom trećeg tromjesečja ne preporuča se oralni seks ako je vaš partner ikada imao oralni herpes,imao on trenutno simptome ili ne. Ukoliko imate dodatnih pitanja o tome što smijete za vrijeme trudnoće, najbolje je individualno se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Kako se mogu zaštititi od spolno prenosivih bolesti za vrijeme seksa?

Ukoliko niste u monogamnoj vezi sa nezaraženim partnerom,te postoji opasnost od spolno prenosivih bolesti,  svakako se preporučuje korištenje lateks ili poliuretanskih kondoma tijekom seksualnog odnosa.

Koje su najudobnije poze tijekom trudnoće?

S obzirom na to da je i ova tema izrazito individualna, morat ćete eksperimentirati dok ne pronađete najudobniji položaj s obzirom na trenutnu veličinu vašeg trbuha. Kako  će vaš trbuh rasti, tako će se vjerojatno i mijenjati vaša najudobnija poza.

Misionarski položaj će postajati sve teži te je u kasnoj trudnoći gotovo nemoguće imati spolni odnos u ovoj pozi. Kod ove poze se preporučuje stavljanje jastuka pod donji dio vaših leđa, kako partner ne bi svojim tijelom stvarao pritisak na vaš trbuh.

Ukoliko trudnoću gledate kao savršenu priliku da budete kreativni ,evo nekoliko prijedloga:

Dok partner leži na leđima, a vi sjedite na njemu najlakše ćete kontrolirati dubinu penetracije.

Sjednite na svog partnera dok on sjedi na stolcu.

Lezite jedno uz drugo, vi leđima okrenuti partneru dok on ulazi odostraga. Penetracija je plića, tako da će vam ova poza vjerojatno više odgovarati kad trbuh poraste nego kada ste na partneru.

Lezite na bok,leđima okrenuti partneru i stavite jastuk pod leđa da vas blago pridržava.Ovaj položaj će prebaciti težinu trbuha na tijelo.

Simptomi vezani uz seks u trudnoći

Tijekom ili neposredno nakon spolnog odnosa ili orgazma mogući su grčevi. Takve kontrakcije mogu trajati pola sata do sat vremena i nisu opasne za vaše dijete. Ukoliko se grčevi nakon više od sat vremena ne smire,ako primjetite snažan iscjedak i krvarenje, svakako kontaktirajte svog liječnika.

Nemojte se ustručavati razgovarati s liječnikom o seksualnim odnosima, kako u trudnoći, tako i nakon poroda.

Nastavite čitati članak niže...

Čitatelje je također zanimalo...