Trudnoća.hr > Trudnoća > Trudna i lijepa > Putovanje u trudnoći

Putovanje u trudnoći

Kada putovati?

Idealno vrijeme za duža putovanja u trudnoći je svakako u drugom tromjesečju. Na početku trudnoće veća je opasnost od krvarenja i prijetećeg pobačaja te stoga liječnici ne savjetuju duža putovanja dok plod ne ojača i dok se trudničke mučnine ne smire. Za svako duže putovanje potrebne su konzultacije sa vašim ginekologom. Ukoliko je trudnoća uredna i ne postoje nikakve opasnosti za dijete liječnik će vam dozvoliti putovanje.

Najpoželjnija destinacija za trudnice je svakako odlazak na more. Plivanje u trudnoći je poželjno za trudnice, no imajte na umu da boravak na suncu i previsokim temperaturama svakako nije zdrav te se preporučuje boravak na plaži samo u jutarnjim i popodnevnim satima.

Nastavite čitati članak niže...

Nakon 35.tjedna trudnoće se duga putovanja ne preporučuju. Duga vožnja u automobilu bi vas mogla prekomjerno izmoriti u ovoj fazi trudnoće kada je vrlo teško pronaći udoban položaj zbog velikog trbuha, osobito kod dugotrajnog sjedenja u automobilu. Također, imajte na umu da postoji mogućnost da dođe do prijevremenog poroda i zbog toga se ne savjetuje odlaziti u sredite gdje vam neće moći u kratkom vremenu biti pružena liječnička pomoć. Također, ukoliko planirate putovati zrakoplovom, imajte na umu da većina aviokompanija ne dozvoljava putovanje nakon 35. tjedna trudnoće.

Kako putovati?

U drugom tromjesečju, koje se smatra idealnim razdobljem trudnoće za putovanje, također treba imati na umu neke smjernice kojih bi se trudnice trebale pridržavati.

 • Prije odlaska na put obavezno se konzultirati sa vašim ginekologom.
 • Ukoliko putujete automobilom, osobito za ljetnih vrućina, idealno bi bilo putovati u ranojutarnjim satima ili predvečer kada se vrućine smire.
 • Tijekom putovanja automobilom barem svaka dva sata stanite i prošetajte malo.
 • Bez obziran na veličinu trbuha obavezno je korištenje sigurnosnog pojasa u automobilu, samo pripazite da vam ne steže trbuh.
 • Putovanje vlakom svakako je bolje od putovanja autobusom jer u vlaku možete protegnuti noge kada osjetite da vam postaje neudobno. Tijekom ljetnih mjeseci pazite da odaberete vlak sa klimom koju možete samostalno regulirati prema svojim željama.
 • Ukoliko putujete sami zamolite nekoga u blizini da vam pomogne sa prtljagom, nikako ne nosite sami preteške torbe.
 • Prije svakog puta na koji krećete pobrinite se da uz sebe imate dovoljno vode i grickalica.
 • Prije putovanja u udaljenija mjesta svakako se raspitajte kakva je medicinska skrb u tim sredinama i što pokriva zdravstveno osiguranje.
 • U trećem tromjesečju ukoliko odlazite na putovanje izvan države obavezno uplatite zdravstveno osiguranje i raspitajte se koje sve troškove ono pokriva. Danas postoje već posebne police putnog osiguranja za trudnice.
 • Prije odlaska na udaljene destinacije pobrinite se da budete u blizini bolnice sa odjelima za prijevremeno rođene bebe.
 • Imajte na umu i velike temperaturne razlike željenih destinacija. Osobito u zadnjem tromjesečju trudnice su izrazito osjetljive na velike oscilacije u temperaturama.
 • Nakon 35. tjedna trudnoće aviokompanije ne dozvoljavaju let trudnicama, a prije toga neke od njih zahtjevaju predočenje liječničke potvrde prilikom ulaska na let. Liječnička potvrda obično mora sadržavati podatke o trudnoći, u kojem ste tjednu, potvrdu da je trudnoća uredna i da neće doći do poroda u slijedećih 3-4 tjedna (ovisno o aviokompaniji).
 • Kada krećete na dalek put svakako uz sebe imajte trudničku knjižicu i nalaze posljednji pretraga koje ste radili, ukoliko vam zatreba liječnička pomoć na putovanju kako bi ih mogli predočiti.
 • Prilikom kupovine karata imajte na umu da rezervirate sjedalo ovisno o vašim željama. Želite li radije biti uz prolaz kako bi vam toalet bio lakše dostupan ili vam je bitnije da ste uz prozor radi lakšeg opuštanja gledanjem kroz prozor.
 • Trudnice ne smiju sjedili u prvom redu od izlaza jer se od putnika na tim mjestima u slučaju nužde očekuje da pomognu prilikom evakuacije i izlaska putnika.
 • Kako bi spriječili oticanje podignite noge prilikom putovanja koliko god je to moguće.
 • Ukoliko osoblje dozvoli proštetajte tokom leta.
 • Avionski zrak isušuje sluznicu, pa se uz unos dovoljno tekućine savjetuje i korištenje spreja za nos sa morskom vodom.
 • Čak i putovanje gradskim prijevozom na kratke relacije može biti izrazito naporno za trudnice, stoga se ne ustručavajte zamoliti mlađe putnike da vam prepuste mjesto.

 Idealno odredište

Za putovanje u trudnoći ne preporučuju se odredišta na visokim nadmorskim visinama upravo zbog niske razine kisika i zraku. Putovanja u regije sa malarijom i sličnim bolestima, izuzetno vlažnim zrakom i vrućom klimom također treba izbjegavati. Također treba imati na umu da ciljana destinacija ima dobru skrb za trudnice i novorođenčad u blizini.

Kako bi izbjegli prekomjeran napor idealno bi bilo birati destinacije u Europi.

Najpoželjnija destinacija za trudnice je svakako odlazak na more. Plivanje u trudnoći je poželjno za trudnice, no imajte na umu da boravak na suncu i previsokim temperaturama svakako nije zdrav te se preporučuje boravak na plaži samo u jutarnjim i popodnevnim satima.