Trudnoća.hr > Trudnoća > Trudna i lijepa > Opadanje kose u trudnoći

Opadanje kose u trudnoći

Iako većina trudnica upravo u trudnoći uživaju u svojoj prekrasnoj i bujnoj kosi te tek nakon poroda vode bitku protiv opadanja kose, vrlo rijetko, no moguće je da dođe do opadanja kose već i u trudnoći. Jedino objašnjenje je opadanje kose zbog visoke razine progesterona. Ponekad višak progesterona uzrokuje lomljivost i veliku osjetljivost kose te ona vrlo lako puca, pa je moguće ako primjetite da kosa postaje sve rjeđa da se ne radi o klasičnom ispadanju kose već o lomljenju kose kod samog tjemena. Kada korijen kose ostane netaknut mnogo je lakše popraviti gustoću kose.

Iako je ispadanje kose dosta neobična pojava u trudnoći, nemojte paničariti te pokušajte stanje popraviti pravilnom prehranom bogatom voćem i povrćem. Ako s vremenom ne primjetite nikakvo poboljšanje, obratite se svome liječniku kako bi se sa sigurnošću utvrdio razlog opadanja kose.

Nastavite čitati članak niže...

Donosimo vam nekoliko savjeta kojima možete zaštititi svoju kosu:

  • Koristite blage šampone i regeneratore.
  • Ne četkajte mokru kosu jer se tako kosa znatno više oštećuje.
  • Nošenje kose čvrsto svezane u repu ili punđi također oštećuje kosu, pa pokušajte što više nositi puštenu kosu.
  • Izbjegavajte bojanje kose i tretmane ravnanja za koje su potrebne kemikalije koje bi mogle dodatno oslabiti vašu kosu.

Ako ipak vaši problemi sa opadanjem kose započnu tek nakon poroda to je sasvim normalno. Naime, u trudnoći kosa opada znatno slabije nego što je to inače, te upravo iz tog razloga većina trudnica ima vrlo bujnu i sjajnu kosu. Nakon poroda, kada se hormoni počnu vraćati u ravnotežu dolazi do ispadanje one kose koja je trebala otpasti i ranije. Oboružajte se strpljenjem jer nekada može proći i više od godinu dana od poroda dok kosa prestane ispadati i hormoni se vrate u ravnotežu.