Trudnoća.hr > Trudnoća > Trudna i lijepa > Njega zubi u trudnoći

Njega zubi u trudnoći

Njega zubi u trudnoći od iznimne je važnosti ne samo za vas nego i za vaše dijete. Ona bi trebala biti pojačana zbog povećanog rizika od karijesa u tom razdoblju.

Kako se povećava razina hormona, tako i zubno meso postaje bolje prokrvljeno i sklono upali, što otežava svakodnevno četkanje zubi i dolazi do povećanog nakupljanja naslaga.

Trudnica bi trebala posjetiti svog stomatologa koji će joj profesionalno očistiti zube i dati potrebne smjernice. Zubi u trudnoći zahtijevaju temeljitije četkanje mekom četkicom kako bi se sa zubi uklonile sve naslage uz masažu zubnog mesa bez da se ono povrijedi. Četkanje bi trebalo biti isto kao i obično, kružnim pokretima pod kutom od 45 stupnjeva. Osim zubne paste s fluorom,  obavezna je uporaba konca za zube ili interdentalnih četkica koje čiste prostor između dva zuba.

Njega zubi je i inače vrlo važna, ali u trudnoći je bolje još više obratiti pažnju na svoje zube. Osim pojačane higijene kod kuće važno je ići na češće kontrole kod svog stomatologa.

Nastavite čitati članak niže...

Danas na tržištu postoje i ostala pomoćna sredstva za učinkovitu zaštitu zubi od karijesa kao što su pastile s probioticima koji smanjuju količinu loših bakterija u usnoj šupljini, otežavaju nakupljanje naslaga na zubima i uklanjanju upalu.

Kod trudnica koje imaju mučnine i povraćanje važno je znati da se neposredno nakon povraćanja zubi ne bi smjeli prati kako četkanje ne bi oštetilo zubnu caklinu zbog povećane kiselosti u usnoj šupljini. Usta se moraju isprati običnom vodom, a zubi oprati nakon najmanje sat vremena. Četkica bi trebala imati što manju glavu kako bi podražaj na povraćanje bio što manji. Pasta za zube mora biti s fluorom, no svaka trudnica neka odabere okus koji njoj najviše odgovara s obzirom na mučnine.

Njega zubi je i inače vrlo važna, ali u trudnoći je bolje još više obratiti pažnju na svoje zube. Osim pojačane higijene kod kuće važno je ići na češće kontrole kod svog stomatologa.

 

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar