Trudnoća.hr > Trudnoća > Trudna i lijepa > Njega stopala u trudnoći

Njega stopala u trudnoći

Stopala u trudnoći postaju znatno osjetljivija, a ujedno oticanje stopala u trudnoći dodatno otežava trudničku svakodnevnicu. Otečena stopala su normalna pojava u trudnoći, no ukoliko primjetite da su noge neravnomjerno natečene (jedna znatno više od druge), svakako se obratite liječniku. Što uzrokuje oticanje stopala i kako ga spriječiti pročitajte ovdje.

Najbolji način za borbu protiv bolnih i otečenih stopala u trudnoći svakako je držati noge na povišenom kada god za to imate priliku. Tako ćete smanjiti oticanje i odmoriti bolne noge. Uz to hranite se zdravo i unosite dovoljno tekućine. Kako bi se spriječilo dodatno zadržavanje vode u organizmu unosite hranu sa što manje soli. Što više vode unosite, to će se više toksina iz organizma redovito izlučivati.

Nastavite čitati članak niže...

Za vrijeme trudnoće vrlo je bitno redovito podrezivati nokte kako ne bi došlo do urastanja kada noge oteknu.

Najbolji način za njegu stopala je kupka na kraju dana. Idealan recept za uklanjanje otekline je kombinacija toplo-hladne kupke. Ukoliko samo želite opustiti noge u lavor ili kadu natočite mlaku vodu sa malo soli i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Uronite noge i uzmite si sljedećih desetak minuta za čitanje nekog zanimljivog štiva ili gledanje televizije. Ako imate problema sa grubom kožom na stopalima nakon ove kupke je pravi trenutak za uklanjanje mrtvog tkiva. U kućnoj radinosti činite to isključivo rašpicom namijenjenom za stopala, nikako skalpelima koji skidaju veće količine tkiva jer bi se mogli ozbiljno ozlijediti, a ujedno i ubrzati ponovno stvaranje grube kože na stopalima.

Ako imate problema sa kožicom oko noktiju najbolje je nježno ju otkloniti drvenim štapićem. Kada je kupka gotova temeljito obrišite noge ručnikom i obilno nanesite neku hranjivu kremu na stopala. Kako bi se poboljšao efekt djelovanja kreme navucite pamučne čarape i imajte ih preko noći. Ujutro ćete se probuditi sa stopalima mekanim kao bebina. Za vrijeme trudnoće vrlo je bitno redovito podrezivati nokte kako ne bi došlo do urastanja kada noge oteknu.

Rast stopala u trudnoći

Vrlo je bitna i obuća koju nosite u trudnoći. Izbjegavajte nošenje visokih potpetica koje bi mogle dodatno potaknuti oticanje nogu. Vjerojatno ćete biti primorani i na kupovinu novog para cipela jer je dokazano kako noga u trudnoći naraste nerijetko i za cijeli broj. Dok se kod nekih žena nakon poroda vrati na prvotnu veličinu, postoje i žene koje svjedoče kako im je veličina noge ostala veća nakon trudnoće. Razloga za rast stopala je nekoliko. U prvom redu zbog dobivanja na težini. Stopalo se proteže i blago raširi kako bi kilogrami bili lakši za podnijeti.

Kako bi se spriječilo dodatno zadržavanje vode u organizmu unosite hranu sa što manje soli.

Obratite pažnju i na odabir pravih čarapa. Odaberite one bez gornjeg ruba i od prirodnih materijala kako bi omogućili nogama da „dišu“. Postoje i takozvane kompresijske čarape koje potiču cirkulaciju i smanjuju mogućnost oticanja nogu. Njih se može pronaći isključivo u ljekarnama te stoga nemojte ih mijenjati sa čarapama koje imaju svrhu zatezanja i isključivo vizualni učinak.