Trudnoća.hr > Trudnoća > Trudna i lijepa > Može li seks potaknuti porod

Može li seks potaknuti porod

Može li seks potaknuti porod?

U pravilu je ovo samo vrlo raširen mit od strane žena kojima su trudovi započeli nakon spolnog odnosa. Iako su žene vrlo nestrpljive u kasnoj trudnoći pa pokušavaju sa svim mogućim aktivnostima ubrzati vrijeme do dana poroda najsigurnije za vas i dijete je jednostavno čekati. Kada vaše dijete odluči da je spremno za dolazak na ovaj svijet, na vrijeme ćete znati. Mnoge žene pokušavaju biti što aktivnije u danima pred sam porod, pa jako puno šetaju i obavljaju sve kućanske poslove u nadi da će do poroda doći što prije. Isto tako je sa seksom. Seks se u trudnoći preporučuje sve dok ne pukne vodenjak.

Ukoliko je sa djetetom sve u redu, a vi se osjećate dobro, ne postoje razlozi za izbjegavanje spolnih odnosa, iako ih u kasnoj trudnoći tek maleni broj parova prakticira zbog straha da bi spolni odnos mogao nekako naštetiti djetetu.

Nastavite čitati članak niže...

Mogući učinci seksa su sljedeći : moguće je da prilikom orgazma zbog stezanja vrata maternice dođe do početka trudova, no to se događa veoma rijetko. Nadalje, sam spolni odnos može potaknuti stvaranje oksitocina koji kontrolira trudove i sperma može omekšati vrat materice i time započeti otvaranje. Spolni odnos nakon pucanja posteljice može izazvati mnogobrojne infekcije te se ne preporučuje, kao ni spolni odnosi u kasnoj trudnoći kod žena kojima je dijagnosticirana placenta previa (spuštena posteljica) ili je tokom trudnoće bilo vaginalnih krvarenja. Ukoliko je sa djetetom sve u redu, a vi se osjećate dobro, ne postoje razlozi za izbjegavanje spolnih odnosa, iako ih u kasnoj trudnoći tek maleni broj parova prakticira zbog straha da bi spolni odnos mogao nekako naštetiti djetetu.