Trudnoća.hr > Trudnoća > Trudna i lijepa > Kako zaštititi zube u trudnoći?

Kako zaštititi zube u trudnoći?

Trudnoća je poseban period života žene koji donosi niz promjena u njezinom tijelu. Ne kaže se u narodu bez razloga „drugo stanje“. Promjene u organizmu su individualne, što znači da svaka trudnica na drugačiji način prolazi trudnoću te ima različite „simptome“. Dapače, čak ista žena u više trudnoća različito reagira.

Na isti način variraju i promjene u usnoj šupljini za vrijeme trudnoće. Vrlo su individualne. Ono što ćemo objasniti u nastavku jest zašto dolazi do tih promjena i što je potrebno činiti kako bi se izbjegli eventualni problemi.

Nastavite čitati članak niže...

Kao što smo rekli trudnoća donosi velike hormonalne promjene u organizmu žene i s time dolazi do promjena u usnoj šupljini. No pogrešno je mišljenje da se u tom stanju zubi mijenjaju i da počnu propadati zbog smanjene količine kalcija u krvi. Istina je sljedeća: ako djetetu nedostaje kalcija on biva nadomješten od majke na način da se crpi iz kostiju, a ne zuba. Zubi u trudnoći ostaju potpuno isti, a pogoršanje njihovog zdravlja javlja se iz drugih razloga.

Zbog povećane razine hormona u krvi često može doći do upale zubnog mesa čime je otežano čišćenje zubi. Četkanje može biti bolno i neugodno zbog čega se ono ne obavi kako treba. Time se ne otklone ostaci hrane i zato je povećana mogućnost stvaranja karijesa. Iz tih razloga potrebno je u trudnoći pojačati higijenu usne šupljine.

Prvi pregled kod stomatologa nužno je obaviti odmah na početku trudnoće.

Bez obzira na osjetljivost, nužno je dobro očistiti zube kako bi se spriječilo njihovo kvarenje. Najbolje rješenje su meke četkice kojima se zubi mogu detaljno očistiti bez povrede zubnog mesa. Uz četkice i paste koja sadrži fluor važno je dobro očistiti prostor između dva zuba. Za to su nam potrebne male interdentalne četkice i konac za zube. Najbolje je koristiti interdentalne četkice u više raznih veličina, ovisno o prostoru između određena dva zuba. Ukoliko niste sigurni kako pravilno koristiti te četkice kao i konac za zube slobodno upitajte svoj stomatologa. U dodatnoj obrani od karijesa vam može pomoći i korištenje vodice za ispiranje usta. Potrebno je samo nakon četkanja isprati usnu šupljinu te na taj način zahvatiti i ona teško dostupna mjesta.

Bez obzira na pojačanu higijenu kod kuće važno je i povećati broj posjeta stomatologu. Prvi pregled kod stomatologa nužno je obaviti odmah na početku trudnoće. Stomatolog će vas dodatno uputiti u pravila njege zubi, profesionalno će vam očistiti zube i sanirati sve što je potrebno. Zubi se u trudnoći popravljaju na jednak način kao i prije. Upotreba anestetika je i dalje dozvoljena bez ikakve bojazni za majku ili dijete. Riječ je o lokalnom anestetiku koji ne ulazi u krv i koji samo može pomoći u otklanjanju eventualne boli prilikom zahvata kod stomatologa.

Obratite se svom stomatologu i on će znati kada i koje postupke eventualno treba izbjegavati, zbog čega je važno naglasiti da ste trudni. Zdravlje zubi u trudnoći važno je ne samo za vas, nego i za vaše dijete.

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar