Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Istezanje, slabost ili oštećenje mišića dna zdjelice i rodnice

Istezanje, slabost ili oštećenje mišića dna zdjelice i rodnice

Izvor fotografije: Press

Autor: Ana Micevska Slavec, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije, Poliklinika za ginekologiju i opstetriciju Ginecej

Tijekom trudnoće tijelo žene i svi organski sustavi se intenzivno mijenjaju kako bi se prilagodili potrebama u trudnoći.

Uslijed djelovanja hormona u trudnoći dolazi do opuštanja i mijenjanja arhitektonike mišića dna zdjelice i rodnice kako bi se olakšao porod i smanjila mogućnost ozljeda i oštećenja porođajnog kanala.
Međutim povećana težina trudnice te pritisak maternice i rastućeg fetusa na mišiće dna zdjelice, dodatno statički opterećuju ove mišiće, što može dovesti do napetosti i prerastegnutosti  mišića.

Težak i dugotrajan porod ili instrumentalno dovršenje poroda može prouzročiti ozljedu živčanih, mišićnih i ligamentarnih struktura porođajnog kanala i poremetiti njihovu normalnu funkciju.
U normalnim uvjetima mišići dna zdjelice pružaju adekvatnu potporu organima kao što su mokraćni mjehur, maternica, rodnica i debelo crijevo.

Koji su rizični čimbenici koji mogu utjecati na istezanje, slabost ili oštećenje mišića dna zdjelice i rodnice?

• dugotrajni porod
• veliko dijete
• višeplodna trudnoća
• multiparitet
• instrumentalno dovršenje poroda
• pretilost
• kasno majčinstvo

U teškim slučajevima, napor i istezanje tijekom trudnoće i poroda mogu uzrokovati i slabost mjehura (urinarna inkontinencija).
Dok većina promjena nakon poroda spontano nestaju i mišići zdjeličnog dna i rodnice se vraćaju u prvobitno stanje, određene promjene mogu perzistirati i biti uzrok zabrinutosti i nezadovoljstva kod žena.

Koji su simptomi?

  • suhoća rodnice (atrofični laktacijski vaginitis)
    • bol prilikom spolnog odnosa (dispareunija)
    • nevoljno bježanje mokraće (urinarna inkontinencija)
    • osjećaj smanjenog vaginalnog tonusaIstraživanja su pokazala da oko 50% žena u dobnoj skupini od 25-45 godina,  imaju ove smetnje koje mogu biti razlog poremećene seksualne funkcije i smanjenog užitka tijekom spolnih odnosa te mogu utjecati na zadovoljstvo oba partnera.

Možemo li spriječiti ozljede i oštećenja mišića dna zdjelice i rodnice u trudnoći i prilikom poroda?

Vaš ginekolog će vam preporučiti Kegelove vježbe, kao neinvazivno rješenja za jačanje mišića dna zdjelice, kako bi umanjili mogućnost neželjenih posljedica i oštećenja porođajnog kanala.
S Kegelovim vježbama je idealno početi prije trudnoće i nastaviti s redovitim vježbanjem u trudnoći.
S vježbanjem treba nastaviti i u postpartalnom razdoblju (6 tjedana od poroda) u svrhu prevencije i terapije.

No što kada simptomi perzistiraju 4-6. mj. nakon poroda ?

  • u slučaju dispareunije koja je rezultat perinealne traume (epiziotomija, rupture perineuma, instrumentalni porod) pacijenti mogu osjećati bol koja je naročito intenzivna u području ožiljka i oko ulaza rodnice koja se može širiti i prema rektumu
    • simptomi atrofičnog vaginitisa kao što su suhoća i žarenje u području rodnice te smanjenje vaginalnog tonusa, mogu uzrokovati kronične smetnje, dok kod težih oštećenja i urinarnu inkontinenciju.

Laserska fototerapija je inovativni postupak prepoznat u svijetu već sedam godina, koji se koristi  u liječenju urinarnih i vulvovaginalnih problema povezanih s dobi i porođajem  koji je specijalno dizajniran za vulvu i vaginu.

Laserska svjetlost djeluje direktno na sluznicu rodnice i stimulira:
• prirodne procese povećanja protoka krvi u tkivu
• stvaranje kolagena i hijaluronske kiseline koji poboljšavaju integritet i elastičnost sluznice
• regeneraciju tkiva rodnice i povećanje tonusa tkiva
• povećava vlažnost tretiranog područja

Tretman je bezbolan, siguran, efikasan i provodi se bez anestezije!
Sonda koja emitira lasersku svjetlost nježno se umeće u rodnicu, djeluje i u  dubljim slojevima tkiva čime se postiže poboljšanje elastičnosti  i tonusa stijenki intimnih organa – “učinak pomlađivanja”.

Laserska terapija uklanja, ne samo atrofiju i suhoću vaginalnog tkiva, nego i bolnost pri spolnim odnosima te blagu inkontinenciju (slabiju kontrolu mokrenja koja prati dulje i teže porode), pomaže normalizaciji PH vagine, smanjuje broj infekcija.
Liječenje se sastoji od tri kratkotrajna, bezbolna, laserska postupka, svakih 4-6 tjedana.

Poboljšanje je vidljivo već mjesec dana po prvoj aplikaciji/tretmanu.

Zbog prirodnog razlaganja kolagena, preporučuje se ponavljanje postupka nakon godinu dana. Učinak ovakve primjene lasera traje dvije do pet godina i vrlo je individualan te ovisan o životnoj dobi pacijentice.

 

Konzultirajte svog liječnika u vezi vaših tegoba!
Obratite pozornost na simptome vaginalne suhoće, oslabljenog tonusa stijenke rodnice, te nelagode ili “bježanja” kapljica urina prilikom plesa, joge, pilatesa ili neke druge fizičke aktivnosti.

Zanemarivanje ovih simptoma može negativno utjecati na vaš spolni život, na odnos s partnerom te na cjelokupnu kvalitetu života.

Obratite se svom ginekologu i otvoreno i bez straha popričajte o vašim tegobama i nedoumicama!

Autor: Ana Micevska Slavec, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije

Poliklinika za ginekologiju i opstetriciju Ginecej