Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Vrste glavobolja u trudnoći

Vrste glavobolja u trudnoći

Kako bi se one mogle izbjeći i uspješno liječiti, vrlo je bitno znati uzrok glavobolje.

Hormonalne glavobolje

Ova vrsta glavobolja najčešća je u trudnoći. Pokušajte ih izliječiti smirenošću, izlaskom na svjež zrak ili kojom kockicom čokolade koja će vam popraviti raspoloženje! U prvom tromjesečju kada hormoni još divljaju glavobolje bi mogle biti češće, no kasnije, kada se organizam privikne, glavobolje najčešće nestaju.

Tenzijske glavobolje

Ova vrsta glavobolja javlja se kao posljedica prevelikog stresa. Kako i hormonalna neravnoteža može vrlo lako postati okidač za stresne situacije i ova vrsta glavobolja javlja se i u trudnoći. Obično se pojavljuju za vrijeme snažnih jutarnjih mučnina kada povraćanje dodatno izmori trudnicu i psihički i fizički.

Glavobolja izazvana prevelikom bukom

Kako svaka trudnica želi što mirniji i opušteniju trudnoću prevelika buka im postaje česta smetnja. Pokušajte gradsku vrevu zamijeniti šetnjom u prirodi i tako vratiti potrebnu energiju.

Apstinencijska glavobolja

Većina trudnica smanjuje unos kofeina u trudnoći, trudnice koje su pušile odriču se cigareta za dobrobit svoga djeteta te bi krize zbog nedostatka nikotina i kofeina mogle biti okidači za glavobolje. Koliko god teško bilo odricanje, sjetite se da to činite za dobrobit djeteta koje raste u vama. To je dovoljno dobar razlog da vam ne padne na pamet ponovno zapaliti cigaretu, zar ne?

Preniska razina šećera u krvi

Kada razina šećera u krvi padne može doći do glavobolja. Kako bi to izbjegli pokušajte jesti često, ali male obroke, kako bi održavali razinu šećera u ravnoteži. Imajte na umu da će zdrave namirnice duže održati razinu šećera, dok će od nezdrave hrane, kao što su masna, jako začinjena i vrlo slatka hrana razina šećera naglo skočiti, ali će i vrlo brzo nakon oproka naglo pasti.