Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Uzroci propadanja zubi u trudnoći

Uzroci propadanja zubi u trudnoći

Uvriježeno je mišljenje da u trudnoći zubi propadaju zbog toga što beba iz majke crpi sav kalcij. No to nikako nije točno.

Istina je da su zubi u trudnoći podložniji karijesu ali iz potpuno drugih razloga. Kada se hormoni u krvi uzburkaju dolazi do promjena kako u cijelom tijelu tako i u usnoj šupljini. Zubno meso postaje jače prokrvljeno i može postati osjetljivo i upaljeno. Kada se to dogodi ono je crveno, otečeno i sklono krvarenju. Iz tog razloga trudnica ne može pravilno očistiti zube te se počinju gomilati naslage hrane koje onda pogoršavaju upalu i mogu uzrokovati karijes.

Nastavite čitati članak niže...

Ako se stanje ne sanira upala može zahvatiti i dublje strukture i uzrokovati parodontnu bolest koja može biti povezana s prijevremenim porođajem ili rođenjem djeteta niske porođajne težine. Dolazi do razmnožavanja bakterija pod zubnim mesom i napretka upale koja sobom nosi razaranje potpornog aparata zuba, povlačenje kosti i rasklimavanje zubi koji se na posljetku moraju izvaditi.

Preporučuje se koristiti meku četkicu koja neće ozlijediti osjetljivo zubno meso i čija vlakna mogu očistiti i prostor uz samo zubno meso što je iz navedenih razloga od velike važnosti. U trudnoći je promijenjena oralna flora i pH sline. Tome pridonose i česte mučnine i povraćanja. Kiselina iz želuca otapa površinski sloj minerala cakline na zubima i zato je jako važno ne četkati ih barem sat vremena nakon povraćanja kako se taj sloj ne bi mehanički odstranio.

Iz svih tih razloga potrebno je obavljati redovite kontrole kod stomatologa koji vas može usmjeriti na pravilno održavanje oralne higijene, profesionalno očistiti zube i na vrijeme reagirati ako je potrebna određena sanacija. Jedino se tako možete osigurati da će vaši zubi zadržati svoje zdravlje tijekom i nakon trudnoće.

 

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar