Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Utjecaj mioma na trudnoću

Utjecaj mioma na trudnoću

Izvor fotografije: Press

Autor: Ana Micevska Slavec, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije, Poliklinika za ginekologiju i opstetriciju Ginecej

Miomi maternice su najčešći dobroćudni tumori kod žena, izgrađeni su od glatkih mišićnih stanica, a nastaju klonalnom proliferacijom jedne stanice mišićne stijenke maternice.

50-70 % žena reprodukcijske dobi ima miom i to najčešće između 35. i 55. godine života. Povećana pojavnost mioma je kod pripadnica crne rase, kod žena čije su majke, bake ili sestre imale dijagnosticiran miom, kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom te kod stanja povećanog lučenja estrogena u organizmu.

Miomi rastu tijekom fertilne dobi žene pod utjecajem hormona (estrogena i progesterona), a ulaskom u menopauzu rast prestaje te se veličina smanjuje. Istraživanja su pokazala da glatke mišićne stanice mioma imaju više estrogenskih i progesteronskih receptora nego mišićno tkivo maternice te povećanu razinu fibroidnih faktora rasta kao TGF-beta i GM-CSF koji su odgovorni za njihov rast.

Nastavite čitati članak niže...

Mogu se javiti pojedinačno, a daleko je češća istodobna pojava dva ili više mioma, prije asimetričnog nego simetričnog rasta. Smješteni su u šupljini maternice (submukozni miomi), u stijenci maternice (intramuralni) ili izlaze na površinu maternice (subserozni), a mogu čak biti i na peteljci (kao privjesak uz maternicu).

Simptomi povezani s miomima:

 • nepravilno i/ili preobilno menstruacijsko krvarenje
 • anemija bol i pritisak u zdjelici
 • učestalo mokrenje kroničan zatvor
 • bol pri spolnom odnosu
 • spontani pobačaji

Međutim mnoge žene s miomima nemaju nikakve tegobe!

Asimptomatske miome se ne liječe nego se samo prate tijekom godišnjih ginekoloških kontrola.


Zanimljivo je znati:

 • miomi se javljaju u 70% žena reproduktivne dobi
 • u 55% slučajeva su razlog za operativni zahvat
 • u 30% slučajeva su razlog za ultrazvučni pregled
 • u 10% slučajeva se povezuju uz neplodnost
 • u 1-2,4% slučajeva su jedini razlog neplodnosti


Na koji način miomi utječu na plodnost:

 • miomi smanjuju mogućnost implantacije (ugnježđenja) zametka u maternici tako što smanjuju receptivnost endometrija)
 • povećavaju kontraktilnost maternice
 • uzrokuju kroničnu inflamaciju (upalu) endometrija
 • deformiraju stijenku maternice

Mnoge studije su pokazale kako su lokacija i veličina mioma ključni faktor koji utječu na plodnost žena. Miomi koji su lokalizirani submukozno (u šupljini maternice) kao i intramuralni miomi koji deformiraju stijenku maternice i veći su od 5 cm, negativno utječu na koncepciju i ostvarivanje trudnoće te kasnije mogu povećati rizik od spontanog pobačaja. Dokazano je kako subserozni miomi nemaju negativni utjecaj na plodnost žena niti na njihov reproduktivni potencijal.

U 10% slučajeva miomi se povezuju s neplodnošću, dok u 1-2,4% slučajeva se smatraju kako  su jedini faktor neplodnosti.

Preporuka je ženama, koje imaju dijagnosticirane miome, ne odlagati trudnoću!

Rast mioma tijekom reprodukcijske dobi ne ide u prilog,a i činjenica jekako fertilnost prirodno opada s dobi žena, posebno iza 35 godine života.


Koja je pojavnost mioma u trudnoći?

Smatra se da je pojavnost mioma u trudnoći oko 10%, dok će od žena koje imaju miome u trudnoći njih 5-15% biti hospitalizirano zbog bolova uzrokovanih rastom mioma. Rizik je povećan za miome veće od 5 cm.

Utjecaj mioma na ishod trudnoće:

Mogućnost komplikacija u trudnoći vezane uz miome se kreće od 10-40%.

 Miomi u trudnoći mogu dovesti do:

 • prijevremene pojave trudova i prijevremenog poroda zbog smanjene rastezljivosti maternice
 • malprezentacije ili abnormalnog položaj ploda u maternici (položaj zatkom i sl.)
 • krvarenje nakon poroda kao rezultat smanjene kontraktilnosti maternice
 • povećane učestalosti poroda carskim rezom

 

Kako procijeniti miome?

Za pravilno dijagnosticiranje i evaluaciju mioma prije trudnoće koristi se napredna ultrazvučna tehnika- fiziološka infuzijska sonografija (SIS-Saline infusion sonography). Pri izvođenju pretrage koristi se transvaginalni ultrazvuk i mali kateter koji se kroz cerviks (vrat maternice) uvodi u materište. Maternica se ispunjava fiziološkom otopinom kako bi se omogućio 3D prikaz anatomije uterusate prikaz veličine i lokalizacije mioma.

Koje su terapijske opcije i dali one povećavaju stopu koncepcije (začeća)?

 • kod pacijentica s miomima smještenim unutar maternice (FIGO L0-L2), terapijska opcija je odstranjenje mioma tijekom histeroskopije. Na temelju studija, stopa začeća kod žena nakon odstranjivanja ovakvih, submukoznih mioma je bila 43 % u odnosu na žena koji su bile konzervativno praćene i imale stopu začeća od 27%.
 • kod mioma smještenih u stijenci maternice (FIGO L3-L4), koji deformiraju šupljinu maternice, terapija izbora je odstranjenje mioma tijekom laparoskopije ili klasične operacije -abdominalna miomektomija.
 • druge terapijske opcije uključuju: embolizaciju krvnih žila koje opskrbljuju miom i medikamentozno liječenje sa selektivnim inhibitorima progesteronskih receptora (Esmya) koji smanjuju volumen mioma za oko 50%  i čije djelovanje traje barem 6 mjeseci.

 

Što možemo zaključiti?

Kod žena u reproduktivnoj dobi koje imaju miome, a nisu ostvarile svoji reproduktivni potencijal uz želju za trudnoćom, preporučuje se detaljna obrada neplodnosti. Ako se isključe drugi uzroci neplodnosti, tek tada se donesi odlukao operaciji mioma kao jedinom čimbeniku neplodnosti.

Uzevši u obzir sve karakteristike: veličinu i lokaciju mioma, simptome kao što su: krvarenje, bol, pritisak u zdjelici, dob žena te buduće reproduktivne planove, donosi se odluka o terapijskom pristupu i načinu liječenja.

Autor: Ana Micevska Slavec, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije

Poliklinika za ginekologiju i opstetriciju Ginecej