Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Strahovi u trudnoći

Strahovi u trudnoći

Izvor fotografije: Shutterstock

Strahovi u trudnoći se često javljaju ne samo kod novih majki koje ne znaju što očekivati pa ih je strah novog i nepoznatog, već i kod majki koje čekaju drugu ili treću bebu. Te majke, iako imaju iskustvo prve trudnoće i poroda, ipak često strepe kako će sve proći te kako će uskladiti obitelj i život s još jednim djetetom.

Već od početka – kad žena sazna da je trudna pojavljuje se cijeli spektar emocija kao što su uzbuđenje, ushićenost i sreća – emocije koje su očekivane, no uz njih se često javljaju i nevjerica, strah pa čak i ekstremna tjeskoba.

Nastavite čitati članak niže...

U ranom stadiju trudnoće, tijekom prvih nekoliko tjedana, glavni strah je hoće li se trudnoća zadržati. Taj strah ne čudi s obzirom na to da je u prvim tjednima mogućnost pobačaja visoka. Većina trudnoća koje završe pobačajem u prvim tjednima, najčešće završe oko termina sljedećih menstruacija.

Uzrok pobačaja uglavnom ostaje nepoznat i vjerojatno je uzrokovan poremećajem kromosoma. Većina spontanih pobačaja ostaje neobjašnjena te je vrlo malo toga što žena može učiniti da to spriječi. Briga i strah ne mogu ništa promijeniti jer je u ovom stadiju sve u rukama prirode.

Nakon dvanaestog tjedna mogućnost pobačaja je mala, pa, osim u slučaju visokorizične trudnoće, žene mogu odahnuti. Međutim, tada se najčešće pojavljuju novi strahovi i brige kao što su strah od poroda, briga hoće li beba biti zdrava, briga jesu li ona ili njen partner spremni za odgovornost i način života koje sa sobom nosi roditeljstvo te financijske brige oko skrbi za bebu.

Strah od porođaja je jedan od najjačih strahova tijekom trudnoće.

Ono što znatno pomaže je adekvatna psihofizička priprema za porod. Nakon dvanaestog tjedna preporučuje se pridružiti grupi joge za trudnice (prenatal joga) koja osim što pomaže ženama fizički se osnažiti za porod znatno pomaže mentalno se pripremiti da bi porod zaista prošao bez straha te s potpunom prisutnošću u iskustvu porođaja. Naime, adekvatna priprema na susret s porođajnom boli može transformirati porod iz zastrašujućeg i traumatskog iskustva u osnažujuće i transformirajuće iskustvo za ženu.

Studije su pokazale da prenatalna joga:

· Poboljšava san

· Smanjuje stres i anksioznost

· Povećava snagu, fleksibilnost i izdržljivost mišića potrebnih za porod

· Smanjuje bolove u leđima, mučnine, sindrom upale karpalnog kanala, glavobolje i nedostatak daha

· Smanjuje rizik prijevremenog poroda, visokog tlaka u trudnoći i zastoja rasta bebe u maternici

(izvor: http://www.mayoclinic.com/health/prenatal-yoga)

Važno je poticati žene da svakodnevno zamišljaju svoj idealan porod – od trenutka kad krenu trudovi. Osim toga, važno je da se informiraju o fazama porođaja i koje su karakteristike svake od njih. Tako će lakše znati prepoznati kada što činiti. Kada krenu trudovi može leći u kupku, otuširati se toplom vodom, šetati ili se udobno smjestiti i pratiti trudove. Ono što joj se čini najprihvatljivije – treba zamišljati da čini dok se mentalno priprema za porođaj.

Treba poticati majčino povjerenje u mudrost svog tijela, sjećanja u staničnoj memoriji i savršenom koktelu hormona koje tijelo luči tijekom porođaja.

Osim toga angažiranje doule umiruje ženu jer zna da uz nju tijekom trudnoće, poroda i nakon poroda stoji iskusna žena koju može kontaktirati kad god je u nedoumici ili nemirna te potražiti savjet od nje.

Strah od pucanja međice ili epiziotomije može se ublažiti razumijevanjem fiziologije poroda. Masaža međice može pomoći u sprečavanju pucanja međice i potrebe za epiziotomijom, a ujedno, izvodeći masažu međice žena osvještava što se događa s njenom međicom tijekom porođaja.

Briga oko zdravlja bebe i da li možda nešto nije u redu s bebom također može zaokupiti ženu u ovom stadiju trudnoće. To je apsolutno normalno, no, nije baš korisno osim ako zna da uistinu postoji nešto zbog čega bi mogla biti zabrinuta. Današnja dijagnostika je toliko dobra, pa ako liječnik nije zabrinut ne bi trebala ni ona brinuti.

Pred kraj trudnoće često se javlja strah da neće stići sve što (misli da) treba prije rođenja bebe. Javlja se instinkt svijanja gnijezda pa se mnoge žene dodatno iscrpljuju spremanjem, kupovinom i čišćenjem. Iako je to sasvim prirodan instinkt treba im savjetovati da razmisle o tome da veći dio posla prepustite drugima dok one nadgledaju ili organiziraju ono što treba učiniti.

Postoje mnoge stvari koje su izvan naše kontrole – no, adekvatnom pripremom za porođaj može učiniti sve što je u njenoj moći da bude sposobna prilagođavati se promjenama koje svaki dan trudnoće ali i svaka minuta porođaja može donijeti.

Zivia studio

zivia_logo_2.indd