Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi u trudnoći > Pušenje u trudnoći

Pušenje u trudnoći

Pušenje se smatra jednim od glavnih razloga dolaska do problema u trudnoći ili neposredno nakon poroda. Isto tako, djeca čije su majke pušile tokom trudnoće i dojenja znatno češće imaju problema sa astmom i bronhitisom u djetinjstvu i kasnije tokom života. Žene koje u trudnoći imaju problema sa dijabetesom ili visokim krvnim tlakom pušenjem dodatno povećavaju rizike za zdravlje svoje bebe.

Zašto je opasno pušiti tijekom trudnoće?

Dim cigarete sadrži u sebi više od 4.000 različitih kemikalija. Najpoznatiji spojevi u dimu cigarete su nikotin i ugljični monoksid, koji su ujedno i najštetniji kako za vas, tako i za vaše dijete. Mnogobrojne snimke pokazuju kako beba u trbuhu reagira prilikom svakog udisanja dima cigarete. Zamislite to kao da je djetetu ograničen dotok kisika i to maleno nemoćno stvorenje je prisiljeno disati na vrlo tanku slamku. Kako sve kemikalije prilikom pušenja ulaze u vaš krvotok, za vrijeme trudnoće svi otrovi dolaze i do vašeg djeteta. Time je dijete ugroženo jer je narušen njegov jedini dotok kisika i hranjivih tvari koji ima.

Nastavite čitati članak niže...

Najteže komplikacije koje uzrokuje pušenje u trudnoći

Iako ima iznimaka i naravno, postoje slučajevi u kojima su majke pušile i trudnoći i djeca su rođena potpuno zdrava,  svakako treba imati na umu i realne i dokazane činjenice koje govore kako se pušenjem znatno povećava opasnost od mrtvorođenja, prijevremenog poroda, rođenja djeteta sa vrlo niskom porođajnom težinom i zaostalim u razvoju. Nikotin sužava krvne žile i otežava protok kisika i u pupkovini i time je djetetu onemogućena dovoljna opskrba kisikom.

Utjecaj pušenja na dijete

Nedostatak kisika može imati ogromne posljedice na djetetov pravilan rast i razvoj. Pušenje udvostručuje šanse od prijevremenog poroda i rođenja djeteta sa niskom porođajnom težinom. Mnoge buduće majke koje se ne mogu (ili ne žele) odreći cigareta tješe se kako će smanjenje broja popušenih cigareta u potpunosti zaštititi dijete od rizika. No, varate se, svega jedna cigareta dnevno dovoljna je da djetetu otežate opskrbu kisikom.

Težina i veličina bebe – Djeca pušačica u prosjeku se rađaju pola kilograma do kilogram lakše od djece nepušačica. Zaostajanje u rastu dok je beba još u vašem trbuhu može dovesti do toga da dijete tokom cijeloga života trpi određene posljedice.

Ovisnicima o nikotinu teško je postaviti objektivno problem i najčešće je potrebna reakcija okoline kako bi pušačice postale svjesne koliko štete svome djetetu.

Razvoj tijela i pluća – Što zbog opasnosti od prijevremenog poroda, što zbog zaostajanja u razvoju zbog nedostatka kisika velika je opasnost da pluća vašeg djeteta prilikom rođenja neće biti dovoljno razvijena da bi dijete moglo samostalno disati. Djeca čije su majke pušile u trudnoći znatno češće obolijevaju od astme tokom života, ali i imaju dvostruko veću opasnost od iznenadne dojenačke smrti.

Razvoj srca – Bebe čije majke su pušile tokom trudnoće mnogo češće se rađaju sa urođenim srčanim manama.

Razvoj mozga – Pušenje tijekom trudnoće može imati doživotne posljedice za razvoj djetetova mozga. Djeca pušačica imaju veću vjerojatnost da će imati problema sa učenjem, problema u ponašanju i niži IQ.

Što trudnica može učiniti kako bi smanjila opasnosti za dijete?

Najbolja stvar koju možete učiniti za vaše nerođeno dijete je prestanak pušenja. Iako je otrovima nakupljenima u tijelu zbog pušenja potrebno ponekad i više od godinu dana da napuste tijelo, ukoliko ste već zatrudnjeli jedina pravilna odluka je u što kraćem roku prestati pušiti. Ako odraslom tijelu duhanski dim može toliko naštetiti, zamislite samo koliko je opasan utjecaj na maleno nerazvijeno dijete. Mnoge trudnice se tješe kako im je zdravije smanjiti pušenje nego prestati jer će prestanak izazvati ogroman stres i tako naštetiti djetetu više od pušenja. Nakon mnogobrojnih istraživanja nitko nije uspio dokazati da ova teorija „drži vodu“. Nakon 14. tjedna trudnoće počinje faza kada se bebe počinju debljati i tada će štetnost nedostatka kisika biti najprimjetnija. Iako je vrlo štetno za dijete, nikada nije kasno za prestati. Ovisnicima o nikotinu teško je postaviti si objektivno problem i stanje i najčešće je potrebna reakcija okoline kako bi postale svjesne koliko štete svome djetetu.